Ostapenko menumbangkan Venus Williams di Birmingham

Donna

BIRMINGHAM, 23 Jun ― Venus Williams hampir gagal mara ke suku akhir WTA pertamanya dalam tempoh empat tahun apabila legenda Amerika itu ditewaskan oleh Jelena Ostapenko pada pusingan kedua di Birmingham semalam.

Williams telah menikmati kemenangan pertamanya ke atas lawan 50 terbaik dalam tempoh empat tahun pada Isnin apabila bekas pemain nombor satu dunia itu menewaskan Camila Giorgi dalam aksi pembukaannya di Birmingham.

Tetapi pemain berusia 43 tahun itu, juara Grand Slam tujuh kali, tidak dapat mencatatkan kemenangan dua kali berturut-turut apabila dia tunduk kepada kekalahan 6-3, 5-7, 6-3 kepada Ostapenko dari Latvia pada perlawanan itu. rumput Edgbaston.

Williams secara ringkas mengulang tahun-tahun apabila dia menyelamatkan mata perlawanan pada 3-5 pada set kedua, kemudian terhuyung-huyung tiga perlawanan berturut-turut apabila pilihan kedua Ostapenko kehilangan rentaknya.

Selepas Williams mendahului 2-0 pada set penentuan, nampaknya pemenang Wimbledon lima kali itu mungkin berada di landasan untuk lapan terakhir.

Tetapi Ostapenko, bekas separuh akhir Wimbledon, menyamakan dirinya dan akhirnya memusnahkan harapan Williams untuk meningkatkan semangat di Birmingham menjelang permulaan Wimbledon pada 3 Julai.

“Sudah tentu saya boleh menyelesaikannya dengan lebih cepat. Saya sedikit kecewa selepas mata perlawanan pada set kedua. Tetapi Venus adalah pemain yang hebat, juara yang hebat dan merupakan satu penghormatan untuk berkongsi gelanggang dengannya,” kata bekas juara Terbuka Perancis, Ostapenko.

“Dia pemain yang sangat berbahaya, terutamanya di atas rumput. Dia berkhidmat dengan sangat baik.

“Ia agak sukar, tetapi saya sangat gembira kerana berjaya dan saya berjuang sehingga mata terakhir. Dia adalah idola untuk ramai orang jadi ia sangat istimewa.”

Williams berharap untuk pulih daripada kecederaan lutut yang menimpanya di Birmingham selepas dianugerahkan penyertaan wild card untuk Wimbledon, di mana dia membuat penampilan sulung pada 1997 dan mara ke final Grand Slam terbarunya pada 2017.

Pada suku akhir, Ostapenko menentang Magdalena Frech dari Poland, yang menewaskan pilihan kelapan Sorana Cirstea 6-3, 6-7 (1/7), 6-4.

Harriet Dart dari Britain akan menentang pilihan keempat Anastasia Potapova, yang mengalahkan warga Amerika Caty McNally 6-3, 2-6, 7-6 (7/0).

Sementara itu, akan ada perlawanan suku akhir seluruh Czech antara pilihan utama Barbora Krejcikova dan Linda Fruhvirtova yang berusia 18 tahun.

Fruhvirtova sudah pun mara ke peringkat lapan terakhir dan bekas juara Terbuka Perancis Krejcikova menyertainya dengan menewaskan Tereza Martincova 6-4, 6-4. ― AFP

Related Post

Leave a Comment