‘Oren seperti matahari’: Pelawat berpusu-pusu ke gunung berapi Iceland

Donna

REYKJAVIK, 11 Julai — Walaupun diberi amaran untuk menjauhi letusan gunung berapi terbaru Iceland berhampiran Reykjavik, sekumpulan pelawat yang ingin tahu memberitahu AFP bahawa mereka tidak dapat menahan tarikan lava yang “jingga seperti matahari”.

Walaupun ahli gunung berapi mengatakan letusan itu kekal “berintensiti rendah” buat masa ini, anggaran awal menunjukkan bahawa alirannya jauh lebih kuat daripada dua letusan sebelumnya pada 2021 dan 2022 di semenanjung Reykjanes.

“Apabila angin datang ke arah ini, ia tidak begitu panas… ia hangat seperti unggun api,” kata Niall Lynch, pemandu Ireland berusia 23 tahun AFP ditemui di hadapan aliran lava segar di sebelah puncak kecil daripada Litli Hrutur.

Tetapi di sisi lain retakan, gas yang dikeluarkan oleh letusan menjadikan kawasan itu “panas yang tidak dapat ditanggung”.

“Ia terlalu panas untuk tinggal di sana untuk sebarang jangka masa yang panjang. Maksud saya ia seperti 1,000 darjah Celsius,” tambahnya.

Orang ramai melihat lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland pada 10 Julai 2023. — Gambar AFP

Orang ramai melihat lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland pada 10 Julai 2023. — Gambar AFP

Kawasan tidak berpenghuni 30 kilometer di barat daya ibu kota itu telah tidak aktif selama lapan abad tetapi telah mengalami kebangkitan semula aktiviti gunung berapi dalam dua tahun lepas.

Sesar letusan mencapai saiz keseluruhan sekitar 900 meter semalaman, berbanding 200 hingga 300 meter pada mulanya, menurut kemas kini terkini dari Pejabat Meteorologi Iceland (IMO) Selasa.

“Apabila anda melihat di tengah-tengah aliran lava, ia jauh lebih cerah daripada yang saya jangkakan,” kata Lynch.

“Saya lebih memikirkan warna hitam dan coklat yang lebih gelap, seperti batu apabila ia mula menjadi kukuh. Tetapi betul-betul di tengah ia adalah oren tulen seperti matahari. Ianya hebat.”

Gambar yang diambil pada 10 Julai 2023 ini menunjukkan seorang lelaki mengambil gambar lava yang mengalir semasa letusan gunung berapi di Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland.  — Gambar AFP

Gambar yang diambil pada 10 Julai 2023 ini menunjukkan seorang lelaki mengambil gambar lava yang mengalir semasa letusan gunung berapi di Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland. — Gambar AFP

Paras gas gunung berapi yang “berbahaya tinggi”, terutamanya sulfur dioksida, akan terkumpul hampir dengan letusan, memberi amaran kepada IMO, yang menasihatkan pelancong supaya tidak melawat kawasan itu.

Akses ke tapak telah ditutup petang semalam.

Sepanjang enam bulan letusan Mac 2021, dan tiga minggu letusan Ogos 2022, ratusan ribu pengunjung datang untuk mengagumi tontonan hipnosis lahar di pinggir Gunung Fagradallsfjall dan lembah Meradalir dan Geldingadalir.

Tidak seperti letusan letupan yang memuntahkan beribu-ribu tan habuk, seperti letusan Eyjafjallajokull yang terkenal yang melumpuhkan lalu lintas udara di Eropah pada tahun 2010, apa yang dipanggil letusan “effusive” mempunyai sedikit kesan, selain daripada aliran lava dan lonjakan gas toksik tempatan.

Orang ramai melihat lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland pada 10 Julai 2023. — Gambar AFP

Orang ramai melihat lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland pada 10 Julai 2023. — Gambar AFP

Barbeku besar

Segelintir pengunjung yang berjaya sampai ke tapak sebelum ditutup menyifatkan ia sebagai pengalaman seumur hidup.

Dari jalan terdekat, anda perlu melalui laluan yang mencabar, tiga kilometer terakhir yang berliku adalah melalui lumut dan batu yang tertanam di dalam tanah.

Apabila lava akhirnya kelihatan, dengan gunung kecil Litli Hrutur (“Little Ram” dalam bahasa Iceland) di sebelah kiri, perasaan itu “tidak dapat digambarkan”, kata Jessica Poteet, seorang warga Amerika berusia 41 tahun yang tinggal di Iceland.

“Apabila anda melintasi bukit buat kali pertama, terutamanya apabila ia adalah hari pertama, dan anda melihat air pancut lahar dan anda mendengar bunyi gemersik batu pepejal, ia sungguh sukar dipercayai,” tambahnya.

Gudmundur Hauksson, seorang warga Iceland berusia 26 tahun yang juga antara yang pertama di sana, berkata “sangat bagus… untuk keluar dan berhubung dengan Bumi dan alam semula jadi dengan cara ini.”

Gambar udara yang diambil pada 10 Julai 2023 menunjukkan lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland.  — Gambar AFP

Gambar udara yang diambil pada 10 Julai 2023 menunjukkan lahar yang mengalir semasa letusan gunung berapi berhampiran Litli Hrutur, barat daya Reykjavik di Iceland. — Gambar AFP

Bau kuat gas gunung berapi dan lava yang mengalir mengingatkan “barbeku besar”, menurut beberapa pengunjung.

Udara juga tebal dengan asap lumut yang terbakar, yang menyala di bawah cecair cair.

Ahli gunung berapi Thorvaldur Thordarson dari Universiti Iceland berkata “kami tidak tahu” berapa lama tontonan semula jadi itu akan bertahan.

“Ia boleh bertahan selama beberapa hari, ia boleh bertahan selama sebulan, ia boleh bertahan selama enam bulan seperti letusan 2021 atau ia boleh bertahan lebih lama daripada itu.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment