Orang ramai Hong Kong bersorak perlumbaan bot naga pertama dalam beberapa tahun

Donna

HONG KONG, 23 Jun — Pesta Perahu Naga yang terkenal di Hong Kong telah menarik ribuan penonton semalam, menghidupkan semula tradisi selepas sekatan koronavirus di bandar itu memaksa pengurangan perayaan, penangguhan dan larangan orang ramai.

“Semasa wabak itu, saya menonton perlumbaan di TV, tetapi sudah tentu lebih seronok berada di sini,” kata Cheuk Shum, 43, kepada AFP. “Acara ini dialami secara berbeza pada skrin, anda tidak merasakan suasananya.”

Hong Konger berkata beliau menghadiri festival itu, juga dikenali sebagai Tuen Ng dalam bahasa Kantonis, selama lapan tahun sebelum bandar itu mengenakan beberapa langkah paling keras di dunia untuk menghentikan penyebaran Covid.

Tahun ini, orang ramai dapat kembali ke pasir pantai utama di Stanley – kejiranan pinggir laut kelas atas – selepas langkah anti-virus ditarik balik sepenuhnya pada bulan Mac.

“Festival itu tidak pernah berhenti wujud, walaupun semasa tahun Covid,” kata Jack Lam, penganjur sukarelawan selama lebih sepuluh tahun, kepada AFP.

“Kami telah mengekalkan acara itu pada skala yang lebih kecil, tetapi ia bukan suasana yang sama,” katanya.

Walaupun cuaca bergelora dan suhu melebihi 30 darjah Celsius (86 darjah Fahrenheit), orang ramai mula tiba pada jam 8:00 pagi, beberapa jam sebelum permulaan rasmi perlumbaan, yang pertama kali diadakan pada 1976.

Di bawah terik matahari, 174 pasukan dayung bertanding di atas bot panjang dengan kepala naga berwarna terang.

‘Sangat rindu’

Beberapa pasukan dalam festival tahun ini telah mengambil bahagian buat kali pertama.

“Acara jenis ini dan kehidupan budaya Hong Kong amat dirindui semasa wabak itu,” kata Christian Wertheimer, seorang warga Britain yang tiba di Hong Kong pada 2018.

“Pada masa itu, saya dalam perjalanan ke Jepun semasa perayaan, dan selepas itu… Covid, Covid, Covid”, katanya.

Diraikan pada hari kelima bulan kelima kalendar lunar, Festival Perahu Naga ialah tradisi Cina berabad-abad lamanya yang diklasifikasikan oleh UNESCO pada tahun 2009 sebagai warisan budaya tidak ketara.

Percutian itu, yang disambut di China, Hong Kong, Taiwan dan Macau, adalah mengikut tradisi tempatan memperingati Qu Yuan, seorang penyair China zaman Negara Berperang yang dikatakan telah menenggelamkan dirinya di dalam sungai selepas dituduh secara palsu melakukan pengkhianatan.

“Apabila mendengar kematiannya, penduduk kampung dilaporkan bergegas ke dalam air dan mendayung mencari mayatnya, tetapi tidak berjaya,” kata Lam, sukarelawan itu.

“Mereka kemudiannya menyediakan ‘zongzi’ (bola-bola beras yang dibalut dengan daun buluh) untuk menjauhkan ikan daripada jenazahnya, dan membuangnya ke dalam sungai”.

Hari ini, makan dan berkongsi hidangan kekal sebagai bahagian penting dalam perayaan. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment