Oppo Find X6 Pro: Oppo menyerlahkan 3 kejayaan terbesar untuk fotografi mudah alih

Donna

 

Oppo baru-baru ini telah membuat pelaburan yang besar dalam penyelidikan dan pembangunan teknologi pengimejan. Selepas bekerjasama dengan Hasselblad pada 2022, Oppo mengumumkan bahawa ia menjadikan teknologi pengimejan sebagai pusat strategi pembangunannya bermula tahun ini dengan perdana terbaharunya, Oppo Find X6 Pro.

Di atas kertas, Oppo Find X6 Pro ialah salah satu telefon pintar perdana terbaik pada masa ini yang menggunakan Snapdragon 8 Gen 2. Dalam bahagian kamera, Find X6 Pro menampilkan persediaan “kamera utama tiga kali ganda” yang terdiri daripada 1 besar. ″ Sensor Sony IMX989 untuk kamera utama 50MP utama dan dua sensor 1/1.56 untuk kedua-dua kamera sudut ultra lebar dan kanta telefoto.

Dengan cita-cita untuk menyediakan keupayaan pengimejan yang luar biasa, Oppo menubuhkan Pasukan Fotografi Insights yang terdiri daripada jurugambar profesional. Pasukan ini ditugaskan untuk menganalisis secara kritis kelemahan semasa dan batasan fotografi telefon pintar dan untuk memberikan cadangan untuk peranti generasi akan datang.

Kanta telefoto periskop yang unggul

Walaupun ketersediaan luas kamera telefoto pada telefon pintar utama, pasukan pengimejan Oppo mendapati bahawa ciri itu jarang digunakan dalam amalan. Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti pembuat telefon pintar terlalu fokus untuk mencapai panjang fokus dengan pelbagai tahap zum sambil mengorbankan kualiti imej.

Kebanyakan modul periskop untuk kamera telefoto agak besar yang menyekat ruang penderia dan ini mengakibatkan cahaya tidak mencukupi. Dalam situasi cahaya malap yang mencabar, imej yang ditangkap biasanya penuh dengan herotan, pendedahan berlebihan dan tahap hingar yang tinggi.

Untuk menangani kebimbangan pengimejan telefoto ini, Oppo telah memperkenalkan struktur yang dipertingkatkan yang mengurangkan saiz kanta periskop dan membenarkan lebih banyak ruang untuk penderia yang lebih besar dan prisma periskop yang besar. Dengan sensor IMX890 1/1.56″ yang lebih besar, pengguna Oppo Find X6 Pro tidak akan dipaksa untuk beralih kepada kamera utama dengan zum digital walaupun dalam cahaya malap. Prisma yang lebih besar membantu meminimumkan gegaran cermin dan ia membolehkan tangkapan kualiti imej penuh dalam persekitaran cahaya rendah atau kontras tinggi.

Bokeh seperti DSLR pada telefon pintar

Terdapat banyak telefon pintar hari ini yang boleh melakukan tangkapan bokeh dengan mod potret berbantukan AI. Walau bagaimanapun, ia masih jauh dari sempurna kerana kebanyakan mod potret masih sukar untuk mengecam orang dengan tepat dan sesetengah foto mempunyai latar belakang bokeh yang tidak realistik.

Untuk mencapai tangkapan potret profesional tahap DSLR, algoritma bokeh Oppo menjana tahap bokeh yang progresif untuk segala-galanya kecuali orang, yang ditentukan oleh jarak dari lensa. Tompok cahaya bokeh di latar belakang juga dikendalikan oleh algoritma bokeh yang mengira taburan kecerahan semula jadi untuk memberikan perhubungan spatial dan tahap kecerahan yang betul kepada suar.

Memahami kelemahan yang dihadapi dengan telefon pintar semasa, Oppo juga telah meningkatkan keupayaannya untuk mengesan objek pegang tangan, gerak isyarat dan item bulat dengan latihan algoritma. Ini membolehkan peranti Oppo memberikan kesan bokeh semula jadi dan lancar dalam Mod Potret. Hasilnya, Oppo mendakwa bahawa anda boleh mendapatkan tangkapan potret seolah-olah ia ditangkap dengan kanta optik yang mempunyai tikar imej tepat yang digabungkan dengan tirai latar belakang.

Menangkap lampu dan bayang tulen dengan tepat

Oppo berkata ia telah mengambil pendekatan serampang dua mata untuk menangkap dan menghasilkan semula intipati asli cahaya dan bayang untuk Find X6 Pro dengan lebih baik. Pertama, ia menggunakan sepenuhnya ketiga-tiga kamera untuk menangkap pelbagai maklumat cahaya. Ini diikuti dengan menggunakan algoritma lanjutan untuk memproses maklumat cahaya dengan tepat pada setiap peringkat daripada tangkapan imej hingga paparan imej.

Dengan Seni Bina Pemprosesan Imej Generasi Seterusnya, Find X6 Pro mendakwa menawarkan kuasa pengkomputeran 10 kali lebih banyak daripada pendahulunya yang memberikan peningkatan dalam kualiti imej, bayang-bayang dan warna. Find X6 Pro dikatakan menawarkan peningkatan 30% dalam kualiti imej dan pengurangan 60% dalam hingar imej.

Selain itu, Oppo juga menggunakan Teknologi Photon Matrix untuk memaparkan cahaya semula jadi dan bayang-bayang dengan lebih tepat. Find X6 Pro dikatakan mampu merakam 12 juta foto maklumat pencahayaan yang membolehkannya mengembangkan julat dinamik maksimum kepada 8 kali ganda teknologi SDR konvensional.

Malangnya, Oppo Find X6 Pro tidak akan datang ke Malaysia. Walau bagaimanapun, Oppo membawakan teknologi fotografi mudah alihnya ke peranti lain termasuk Oppo Reno 10 Pro+ 5G yang akan datang. Oppo Malaysia melancarkan siri Reno 10 minggu depan pada hari Khamis, 6 Julai 2023. Anda boleh menonton Oppo Reno 10 series dilancarkan secara langsung pada pukul 11:00 pagi.

Related Post

Leave a Comment