Ookla mendedahkan penyedia jalur lebar gentian terbaik Malaysia, tiada hadiah untuk meneka siapa nombor 1

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Ookla telah mengeluarkan laporan Prestasi Internet Q2 2023 untuk Malaysia yang mendedahkan penyedia jalur lebar gentian terbaik untuk kelajuan, kependaman dan konsistensi. Analisis adalah berdasarkan data ujian kelajuan diambil oleh pengguna setiap bulan.

Menurut Ookla, Malaysia kini berada di kedudukan ke-39 untuk jalur lebar tetap pada indeks global, iaitu dua anak turun daripada bulan lepas. Secara purata, rakyat Malaysia mendapat muat turun 95.69Mbps dan muat naik 51.73Mbps, dengan ping 7ms. Seperti yang digambarkan dalam graf di atas, jalur lebar tetap Malaysia menunjukkan peningkatan secara beransur-ansur pada setiap bulan.

Turun ke syarikat telekomunikasi tertentu, Ookla crowns Masa sebagai penyedia jalur lebar tetap terpantas di Malaysia dengan kelajuan muat turun median 108.38Mbps dan ia mempunyai kependaman berbilang pelayan terendah iaitu 9ms. Sebagai perbandingan, Maxis menduduki tempat kedua dengan kelajuan muat turun median 92.61Mbps, diikuti oleh TM pada 91.77Mbps.

Dari segi kependaman, Maxis juga memegang tempat kedua pada 13ms manakala TM mencatatkan 15ms. Time juga digambarkan sebagai penyedia jalur lebar gentian paling konsisten di Malaysia pada 88.2 peratus, diikuti oleh Maxis pada 86.3 peratus dan TM pada 85.2 peratus.

Malaysia telah mengembangkannya jejak jalur lebar gentian di bawah Jendela kerana ia telah meningkatkan bilangan premis yang diluluskan melalui gentian daripada 4.96 juta pada September 2020 kepada 7.74 juta pada akhir 2022. Pada Q1 2023 sahaja, tiga syarikat telekomunikasi awam tersenarai – CelcomDigi, Maxis dan TM, secara kolektif telah menambah 91,000 sambungan jalur lebar gentian.

Selain meningkatkan akses gentian, kerajaan menyasarkan untuk mengurangkan kos jalur lebar berikutan pelaksanaan Standard Mandatori Penetapan Harga Akses (MSAP) baharu. Manakala yang baru MSAP berkuat kuasa pada 1 Mac 2023Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) baru-baru ini mendedahkan bahawa pengurangan harga untuk jalur lebar hanya akan berlaku selepas September 2023 apabila pembekal seperti TM, memuktamadkan dan menerbitkan Tawaran Akses Rujukan mereka (RAO). SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment