OCA mengesahkan sepak takraw akan dipertandingkan dalam tiga Sukan Asia akan datang

Donna

KUALA LUMPUR, 10 Julai — Majlis Olimpik Asia (OCA) mengesahkan sepak takraw akan dipertandingkan dalam tiga edisi Sukan Asia akan datang, dari 2026 hingga 2034, menurut Persekutuan Sepaktakraw Antarabangsa (Istaf).

Sukan Asia 2026 akan diadakan di Nagoya, Jepun, edisi 2030 di Doha, Qatar dan edisi 2034 di Riyadh, Arab Saudi.

Setiausaha Agung Istaf Datuk Abdul Halim Kader dalam satu kenyataan hari ini berkata ini adalah bukti besar sukan sepak takraw untuk penonton dan hiburan.

Sepak takraw mula diperkenalkan pada edisi 1990 di Beijing, China dan akan terus dipertandingkan pada Sukan Asia akan datang di Hangzhou, China, dari 23 September hingga 8 Oktober.

Abdul Halim, yang juga presiden Persekutuan Sepaktakraw Asia (Astaf), turut mengucapkan tahniah kepada Sheikh Talal Al-Fahad Ahmad J Al-Sabah, yang merupakan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Kuwait, kerana dipilih sebagai Presiden OCA untuk 2023-2027 penggal.

“Istaf dan Astaf akan bekerjasama rapat di bawah pimpinan Sheikh Talal Al-Fahad Ahmad J Al-Sabah, Presiden OCA, untuk terus menyokong kami untuk memartabatkan sepak takraw di peringkat antarabangsa untuk manfaat belia di Asia khususnya dan di seluruh dunia, ” dia menambah. — Bernama

Related Post

Leave a Comment