OCA memberi laluan kepada atlet Rusia, Belarusia untuk bersaing di Sukan Asia

Donna

BANGKOK, 9 Julai — Atlet dari Rusia dan Belarus akan dibenarkan bertanding di Sukan Asia Hangzhou bagi membantu mereka memperoleh mata untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Majlis Olimpik Asia (OCA) mengundi semalam bahawa seramai 500 atlet dari kedua-dua negara boleh bersaing di bawah bendera neutral, tetapi tidak akan dibenarkan memenangi pingat pada Sukan 28 September-8 Oktober.

Mendaftarkan keputusan antarabangsa, bagaimanapun, boleh membantu membuka jalan mereka ke Paris.

Pada Januari, pemangku presiden OCA Randhir Singh memberitahu pemberita “Mereka tidak akan campur tangan dalam sistem pingat kami atau kuota Asia untuk Sukan Olimpik.”

Atlet Rusia dan Belarus sebahagian besarnya dilarang daripada pertandingan antarabangsa sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada 2022.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) telah mendapat tekanan hebat daripada kerajaan, termasuk Amerika Syarikat, Britain dan Perancis, untuk mengenepikan atlet daripada kedua-dua negara, dan berita semalam akan disambut dengan kritikan pedas daripada pihak lawan.

OCA sebahagiannya telah membuka pintu kepada atlet Rusia dan Belarus untuk layak ke Paris apabila Forum Atletnya mengesahkan prinsip di sebaliknya pada Mac.

IOC berkata pada bulan Januari ia terbuka untuk memasukkan atlet dari negara-negara dalam Sukan Olimpik sebagai neutral, dan mencadangkan Asia sebagai laluan kelayakan yang mungkin untuk memintas larangan daripada pertandingan serantau Eropah.

Sukan Asia telah ditangguhkan setahun kerana Covid-19. — Reuters

Related Post

Leave a Comment