Nur Aiman ​​dari Johor, Nur Adibah memenangi kejuaraan percubaan kali keempat berturut-turut di Kejohanan Lumba Jalan Raya Kebangsaan

Donna

MELAKA, 21 Julai — Pelumba basikal Johor, Muhammad Nur Aiman ​​Rosli dan Siti Nur Adibah Akma Mohd Fuad mencatat kejayaan baharu apabila merangkul kejuaraan ujian masa elit individu lelaki dan wanita buat kali keempat berturut-turut pada Kejohanan Lumba Jalan Raya Kebangsaan di sini hari ini.

Muhammad Nur Aiman ​​mencatat masa 56 minit dan 24.093 saat untuk memenangi perlumbaan sejauh 45 km di Bukit Katil manakala pasukan Terengganu Cycling Team (TSG) Muhamad Nur Aiman ​​Mohd Zariff (57:03.876s) dan Nur Amirull Fakhruddin Mazuki (1:00:36.481s) masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Muhammad Nur Aiman, 24, berkata ia merupakan kemenangan penting baginya kerana dia sedang mencari pasukan dan penaja baharu selepas pasukannya sebelum ini, Team Sapura Cycling (TSC), dibubarkan.

“Alhamdulillah, saya berjaya mengekalkan kejuaraan walaupun bergelut dengan pelbagai cabaran termasuk menunggang tanpa pasukan. Saya bersyukur kerana kekal konsisten untuk meraih kemenangan ini untuk Johor. Saya menantikan gelaran kelima saya tahun depan,” katanya kepada pemberita.

Beliau menjangkakan saingan kuat daripada pelumba basikal Terengganu dalam acara mula beramai-ramai pada Ahad.

“Hari ini, cabarannya ialah cuaca, angin dan lalu lintas. Untuk perlumbaan akan datang, saya akan lebih berhati-hati dan menggunakan strategi yang baik untuk mendapatkan kedudukan terbaik,” katanya.

Siti Nur Adibah Akma mengesahkan statusnya sebagai ratu ujian masa dengan menamatkan perlumbaan sejauh 30 km dalam masa 46:30.652s, mendahului Yeong Zhen Yi dari Kuala Lumpur Cycling Team (47:02.944s) dan Nyo Ci Hui dari Perak (47:34.209s). ), yang juga berjaya naik ke podium.

Siti Nur Adibah Akma bersyukur dengan kemenangan itu walaupun masanya lebih perlahan berbanding masa kemenangan tahun lalu.

Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam itu berkata, dia terpaksa membahagikan masa antara latihan dan persediaan menghadapi peperiksaan semester akhir yang baru sahaja tamat empat hari lalu.

Siti Nur Adibah Akma berkata, dia cuba sedaya upaya memerah pada sesi latihan pada sebelah pagi bagi mengekalkan prestasinya.

“Seperti yang kita tahu, sukar untuk mempertahankan kejuaraan. Tetapi setiap pagi apabila saya bangun, saya memberitahu diri saya bahawa saya boleh melakukannya. Walaupun angin agak kuat, jurulatih saya mengingatkan saya untuk terus fokus,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment