Nothing Phone 2 Akan Terbang Tinggi Dengan Peningkatan Yang Signifikan

Donna

Sekitaran nama Phone 2, lanjutan untuk smartphone separa telus pertama mereka, Phone 1 yang dilancarkan hampir tepat setahun lalu. Nothing Phone 2 menjanjikan peningkatan yang signifikan daripada model pertama yang kini menggunakan pemprosesor kelas bintang dan menawarkan kualiti binaan yang lebih baik. Untuk memperkasa anda, di sini adalah peningkatan baru yang boleh dijangkakan daripada Nothing Phone 2.

Skrin yang lebih besar

Skrin yang lebih besar

Apabila Nothing Phone  1 diperkenalkan, reka bentuk kepingannya rata kelihatan seperti kemasan semula daripada model iPhone lama. Kali ini, Nothing cuba membuat Phone 2 kelihatan lebih mewah dengan penambahbaikan seperti kaca 3D agak ditinggikan untuk bahagian belakang.

Nothing Phone 2 datang dalam warna putih dan mereka juga memperkenalkan pilihan kelabu baru yang dikatakan menekankan antaramuka Glyph lebih baik daripada versi hitam. Biarpun warna apa sekalipun yang anda pilih, Phone (2) dapat keliling kamera hitam untuk memberi penekanan pada susunan kamera ganda yang baru di bahagian belakang.

Di hadapan, skrin 120Hz penuh HD+ kini lebih besar daripada 6.55 inci pada Nothing Phone 1 kepada 6.7 inci pada Nothing Phone 2. Panel OLED fleksibel baru juga lebih terang pada 1000 nits untuk kecerahan maksimum luar dan ia mendapat kecerahan kemuncak piksel HDR 1600 nits. Nothing juga menjadikan bingkai skrin lebih nipis dan simetri manakala kamera selfie lubang pauncing telah dipindahkan daripada sudut atas kiri ke tengah.

Tahan air telah diperbaiki sedikit dengan penarafan IP54. Ini hanyalah tahan semburan, jadi simpan ia jauh daripada kolam renang.

Snapdragon 8+ Gen 1 dengan sehingga 512GB storan

Snapdragon 8+ Gen 1 dengan sehingga 512GB storan

Di bawah penutup, Nothing beralih daripada pemprosesor siri 7 Snapdragon ke Snapdragon 8+ Gen 1 yang lebih berkuasa. Sungguhpun ia bukan cip laju terkini yang Qualcomm tawarkan, Nothing menyatakan ia masih menyediakan peningkatan prestasi sebanyak 80% berbanding smartphone generasi pertama mereka.

Peranti mendapat 8GB RAM untuk model asas 128GB storan, manakala pilihan 12GB RAM kini datang dengan 256GB atau 512GB storan. Untuk perbandingan, Nothing Phone 1 pada maksimum hanya 256GB storan.

Antaramuka Glyph yang dikemaskini

Antaramuka Glyph yang dikemaskini

Bintang utama acara ini ialah antaramuka Glyph yang secara asasnya barisan jalur LED di bahagian belakang reka bentuk separa telus. Kali ini, antaramuka menawarkan kepelbagaian yang lebih besar dengan lebih banyak zon LED berbanding sebelumnya. Nothing Phone 2 kini mendapat pengkomposer Glyph seperti DJ untuk anda menghasilkan deringan tersendiri dan ia turut mempunyai keupayaan menetapkan notifikasi yang disesuaikan untuk aplikasi anda.

Dengan lebih banyak zon LED, garis bercahaya lengkung boleh digunakan sebagai penunjuk ketetapan atau sebagai status bar untuk aplikasi pihak ketiga seperti Uber atau Zomato. Menurut Nothing semasa video utamanya, ini membolehkan anda mengesan kemajuan tertentu daripada bahagian belakang tanpa terganggu oleh aplikasi lain yang sedang berjalan pada telefon anda.

Kamera utama yang lebih baik 50MP

Kamera utama yang lebih baik 50MP

Nothing Phone 2 masih mengekalkan susunan kamera ganda yang sama seperti sebelumnya tetapi kamera utama telah ditingkatkan kepada sensor Sony IMX890 1/1.56. Sementara itu, kamera ultrapelancong 50MP kekal tidak berubah sebagai ia masih menggunakan sensor Samsung JN1 seperti sebelumnya.

Untuk menaik taraf prestasi fotografi, Nothing telah membuat beberapa penambahbaikan terutamanya julat dinamik serta pengesanan pergerakan yang diperbaiki. Ini seharusnya menghasilkan HDR yang lebih baik dan ketepatan yang lebih tinggi apabila merakam objek bergerak. Nothing Phone 2 juga kini menyokong rakaman video 4K pada 60fps dan ia turut menyokong HDR Live 4K30fps, Slow-mo pada 480fps dan masa Lapse dalam 4K.

Sementara itu, kamera selfie pada Nothing Phone 2 telah ditingkatkan daripada sensor Sony IMX471 1/3.1′′ 16MP kepada sensor Sony IMX615 32MP 1/2.74′′ . Kamera selfie kini menggunakan Advanced HDR, video 1080p pada 60fps serta video HDR Live 1080p pada 30fps.

Bateri dan skrin penjimatan kuasa yang lebih besar

Mengkuasai Nothing Phone 2  ialah bateri 4,700mAh yang 200mAh lebih daripada pendahulunya. Nyahcas laju kabel yang lebih pantas dengan sokongan sehingga 45W (Phone (1): 33W) manakala cas wayarles kekal tidak berubah pada 15W dan ia juga boleh melakukan pengecasan wayarles undur pada 5W.

Juga patut ditekankan bahawa skrin 6.7′′ menggunakan teknologi LTPO yang membolehkan skrin bersifat dinamik beralih antara 1 hingga 120Hz. Kadar kesegaran amat rendah membantu mengurangkan penggunaan kuasa sebanyak 30%. Sebagai perbandingan, Nothing Phone 1 mempunyai kadar kesegaran boleh ubah antara 60 hingga 120Hz.

Nothing OS 2.0

Selain luaran yang licin, Nothing turut bangga dengan peningkatan yang dibuat kepada sistem operasi mereka. Pada Nothing OS 2.0, antaramukanya mempunyai reka bentuk monokromatik yang tegas yang menyingkirkan warna menyalak daripada ikon aplikasi. Kandungan skrin rumah diletakkan dalam reka bentuk grid simetri dan ia turut menampilkan widget Nothing termasuk pedometer dan masa skrin.

Nothing Phone 2 lebih mahal daripada Nothing Phone 1

Bersesuaian dengan peningkatan binaan dan kualiti, tidak hairanlah Nothing Phone 2 jauh lebih mahal daripada Nothing Phone 1. Nothing telah mendedahkan harga rasmi di pasaran terpilih dan ini harga di AS:

8GB+128GB – USD599 (kira-kira RM2,789)
12GB+256GB – USD699 (kira-kira RM3,255)
12GB+512GB – USD799 (kira-kira RM3,721)

Sebagai sebahagian tempahan awal di AS, mereka menawarkan USD50 ( kira-kira RM232) diskaun untuk varian 12GB RAM. Di Singapura, Phone (2) hanya ditawarkan dalam pilihan 12GB RAM dan model 256GB diharga

Related Post

Leave a Comment