Norris berkata McLaren masih mempunyai banyak kerja untuk dilakukan

Donna

LONDON, 10 Julai — McLaren kagum dengan kepantasan baharu mereka di Silverstone pada Ahad tetapi Lando Norris memberi amaran masih ada masanya mereka kelihatan sangat perlahan.

Norris menduduki tempat kedua di belakang pendahulu kejuaraan Red Bull, Max Verstappen untuk penampilan podium pertama pasukan dalam perlumbaan ke-10 musim yang mereka mulakan dengan kaki belakang. Rakan sepasukannya di McLaren Oscar Piastri menduduki tempat keempat.

“Sungguh menakjubkan melihat betapa baiknya keretanya dalam kelajuan tinggi,” komen juara dunia tujuh kali Mercedes, Lewis Hamilton, yang menduduki tempat ketiga selepas mengejar Norris ke bendera kotak-kotak.

“McLaren itu adalah kapal roket. Pada kelajuan tinggi, ia gila.”

Norris merasakan kereta berkuasa Mercedes yang dinaik taraf secara aerodinamik itu sememangnya sangat kompetitif, dan hampir setanding dengan Red Bull yang dominan di bahagian litar berkelajuan tinggi.

“Menuju (kawasan) kelajuan sederhana seperti Stowe, saya akan katakan kami hampir menjadi kereta terbaik di grid,” katanya.

“Tetapi kami mempunyai kereta yang buruk dan saya katakan miskin, saya akan katakan agak dahsyat, di selekoh perlahan. Amat sukar untuk memandu.

“Kami akan pergi ke beberapa trek yang akan datang di mana saya pasti orang akan berkata, ‘Apa yang telah anda lakukan sekarang?’ Seperti, ‘Bagaimana ia menjadi begitu teruk tiba-tiba?’

“Hanya trek ini membolehkan kami menjaga tayar dengan baik, memastikannya dalam keadaan baik. Semudah itu. Jadi kebanyakannya adalah khusus trek.”

McLaren naik ke tangga kelima keseluruhan dalam kedudukan, mendahului Alpine milik Renault yang gagal menjaringkan mata di Silverstone dengan dua persaraan. Ferrari berada di tempat keempat dan 98 mata di hadapan.

Podium adalah yang pertama pasukan itu di Silverstone sejak Hamilton pada 2010.

“Saya tidak mahu terlalu teruja, tetapi perkara baik telah datang daripada peningkatan itu,” kata Norris.

“Tetapi masih terdapat banyak perkara yang jauh darinya, katakan, bersaing di tempat tertentu dengan Mercedes dan secara keseluruhannya bersaing walaupun dengan Red Bull. Jadi banyak lagi kerja yang perlu dilakukan dari kedua-dua kawasan itu.”

Bos pasukan Andrea Stella berkata petunjuk itu memberangsangkan tetapi McLaren juga mengejutkan diri mereka sendiri dengan dapat terus mendahului Ferrari dan Mercedes.

“Saya fikir kita perlu mengakui bahawa peningkatan itu nampaknya tulen di sini dari segi kepantasan perlumbaan,” kata pengendali dari Itali itu, yang menambah bahawa suhu yang lebih sejuk turut membantu pengurusan tayar. — Reuters

Related Post

Leave a Comment