Norrie dari Britain ke suku akhir Queen’s Club

Donna

LONDON, 22 Jun ― Pemain nombor satu Britain, Cameron Norrie bangkit daripada ketinggalan satu set untuk mara ke suku akhir acara pemanas badan Wimbledon di Queen’s Club semalam.

Pilihan kelima Norrie tewas pada set pembukaan dalam pertembungan 16 terakhir menentang pemain Australia Jordan Thompson di barat London.

Tetapi Norrie memulihkan ketenangannya untuk menghantar pemain nombor 76 dunia itu dalam kemenangan 4-6, 6-3, 6-2 yang memastikan penampilan suku akhir keenam dalam Jelajah ATP tahun ini.

Pemain kelahiran Afrika Selatan berusia 27 tahun itu berharap dapat mencontohi larian tahun lalu ke separuh akhir Wimbledon apabila Grand Slam padang rumput berlangsung pada 3 Julai.

Norrie ditewaskan oleh juara akhirnya Novak Djokovic dalam empat terakhir Wimbledon.

Berada di tempat ke-13 dunia, Norrie menewaskan Miomir Kecmanovic pada pusingan pertama Ratu sebelum menahan keberanian untuk bertahan menentang Thompson.

“Saya fikir ia adalah perlawanan yang sempurna. Jordan sangat menyukai rumput dan pada set pertama dia bermain beberapa mata yang bagus untuk menewaskan saya,” kata Norrie.

“Saya keluar dengan banyak tenaga pada set ketiga dan itulah yang membuatkan saya melaluinya.

“Ia sangat bagus untuk menjadi begitu konsisten tetapi anda sentiasa mahukan lebih sebagai pemain tenis. Saya mahu terus berusaha untuk lebih banyak lagi, terutamanya dalam kejohanan yang lebih besar.”

Norrie juga sepatutnya bermain beregu dengan Andy Murray pada hari Rabu tetapi juara Wimbledon dua kali itu, yang tewas dalam perseorangan pada Selasa, menarik diri kerana keletihan.

Pada suku akhir Jumaat ini, Norrie, naib juara Ratu pada 2021, berdepan Sebastian Korda, yang menewaskan rakan senegaranya, Frances Tiafoe 7-6 (7-2), 6-3.

Rakan senegara Norrie, Ryan Peniston tidak dapat mengulangi penampilan sulung tahun lalu ke suku akhir Queen.

Peniston berada di kedudukan 259 tempat di bawah Holger Rune dan pemain nombor enam dunia Denmark itu melonjak kepada kemenangan 6-3, 6-4 ketika dia mengejar gelaran pada penampilan sulungnya sebagai Ratu. ― AFP

Related Post

Leave a Comment