‘Ninja’ Djokovic mengintai kejuaraan Wimbledon kelapan dan mahkota Slam ke-24

Donna

LONDON, 1 Julai — Novak Djokovic mempunyai rekod lapan gelaran Wimbledon Roger Federer dan kejuaraan ke-24 dalam cita-citanya ketika dia menghampiri kalendar Grand Slam pertama dalam tempoh 54 tahun.

Baru daripada seri dengan Rafael Nadal untuk 23 Slam di Terbuka Perancis, Djokovic yang berusia 36 tahun dengan selesa akan menjadi pilihan utama di Kelab All England apabila dia memulakan usaha mempertahankan kejuaraannya pada hari Isnin.

Dengan Terbuka Australia ke-10 dan Roland Garros ketiga telah pun berakhir musim ini, kejayaan Wimbledon kelapan akan menyebabkan Djokovic hanya memerlukan Terbuka AS pada September untuk mencontohi kejayaan Rod Laver dalam keempat-empat kejohanan utama pada 1969.

“Dia mengambil kaki kamu, kemudian dia mengambil jiwa kamu, kemudian dia menggali kubur kamu dan kamu mempunyai pengebumian dan kamu mati. Selamat tinggal. Terima kasih kerana datang,” kata jurulatih Goran Ivanisevic apabila diminta untuk memberi kapsyen minda Grand Slam Serbia itu.

Djokovic telah memenangi gelaran itu pada empat kunjungan terakhirnya ke Wimbledon dan tidak pernah tewas di Gelanggang Tengah sejak final 2013.

Kemenangan 86 perlawanannya hanya dipertingkatkan oleh Federer yang sudah bersara dan lebih banyak daripada 20 teratas semasa yang digabungkan.

Daripada pemain tersebut, hanya dua – Cameron Norrie dan Hubert Hurkacz – telah mara ke separuh akhir Wimbledon.

Di antara lima pesaing utamanya, tiada seorang pun yang melepasi pusingan 16 terakhir manakala juara dua kali Nadal terpaksa beraksi sepanjang tahun kerana kecederaan.

Major ke-24 untuk Djokovic akan membawanya setanding dengan Margaret Court untuk gelaran Grand Slam terbanyak yang dimenangi oleh seorang pemain.

Pemain nombor satu dunia Carlos Alcaraz akan menjadi ancaman terbesar Djokovic, terutamanya apabila pemain muda Sepanyol itu kini memiliki gelaran sulung di gelanggang rumput dalam koleksinya hasil kemenangannya di Queen’s hujung minggu lalu.

Bagaimanapun, Alcaraz mengakui bahawa tekanan dan ketegangan berdepan Djokovic pada separuh akhir Terbuka Perancis menyebabkan kekejangan yang mencetuskan kekalahannya.

Novak Djokovic dari Serbia kembali kepada pemain AS Frances Tiafoe semasa perlawanan pameran perseorangan lelaki mereka di kejohanan Tenis Klasik Giorgio Armani di Kelab Hurlingham di London pada 29 Jun 2023. — Gambar AFP

Novak Djokovic dari Serbia kembali kepada pemain AS Frances Tiafoe semasa perlawanan pameran perseorangan lelaki mereka di kejohanan Tenis Klasik Giorgio Armani di Kelab Hurlingham di London pada 29 Jun 2023. — Gambar AFP

‘Seperti Ninja’

Ivanisevic menyifatkan Djokovic sebagai “tidak boleh dipercayai”.

“Dia masih bergerak seperti kucing di gelanggang. Dia ada di sana. Seperti Ninja, dia ada di mana-mana. Dia akan mencari semacam motivasi untuk menang 24, mungkin 25, siapa tahu di mana penghujungnya.”

Tidak menghairankan, Alcaraz telah cuba mengalihkan semua tumpuan kepada Djokovic.

“Saya melihat Djokovic tidak pernah tewas dalam perlawanan di Gelanggang Tengah sejak 2013 apabila dia tewas menentang Andy Murray — jadi 10 tahun, sungguh gila,” kata Alcaraz yang mara ke pusingan 16 terakhir pada 2022 sebelum tumbang kepada Jannik Sinner.

“Tetapi saya berharap orang ramai di belakang saya untuk menukar statistik itu.”

Elena Rybakina kelahiran Moscow adalah juara kejutan wanita pada 2022.

Keputusannya untuk menukar taat setia kepada Kazakhstan pada 2018 terbukti sebagai langkah bijak apabila semua pemain Rusia digantung tahun lalu.

Bagaimanapun, peluangnya untuk berjaya mempertahankan kejuaraannya telah mengalami kemunduran akibat kegagalannya untuk menyingkirkan virus yang memaksa penarikan diri awal daripada Terbuka Perancis.

Pemenang utama nombor satu dan empat kali dunia, Iga Swiatek, yang sedang mencari gelaran sulung Wimbledon untuk menambah mahkota Terbuka AS dan Perancis, masih belum melepasi pusingan 16 terakhir.

Pole berusia 22 tahun itu mara ke separuh akhir kejohanan padang rumput buat kali pertama minggu ini di Bad Homburg di Jerman sebelum disyaki keracunan makanan memaksanya menarik diri.

“Saya perlu menjaga diri saya. Saya harap saya akan sihat tidak lama lagi,” katanya.

Pemain nombor dua dunia Aryna Sabalenka dari Belarus, diharamkan tahun lalu kerana sokongan negaranya terhadap Rusia dalam perang di Ukraine, mara ke separuh akhir pada 2021.

Ons Jabeur yang menduduki tempat keenam adalah naib juara 12 bulan lalu dan merupakan juara padang rumput di Birmingham pada 2021.

Undian sentimental untuk bakal juara wanita akan diberikan kepada pemenang lima kali berusia 43 tahun, Venus Williams serta juara 2011 dan 2014 Petra Kvitova, satu-satunya pemain dalam 10 teratas lebih 30. — AFP

Related Post

Leave a Comment