‘Nikmati permainan’: Resipi jurulatih Brazil untuk mara ke final Piala Dunia

Donna

ADELAIDE, 23 Julai — Brazil tidak boleh mengambil mudah apa-apa pada Piala Dunia Wanita dan mesti menikmati bermain di pentas terbesar jika mereka menyimpan sebarang harapan untuk mara ke final, kata jurulatih Pia Sundhage hari ini.

Brazil adalah juara kelas berat Amerika Selatan dengan lapan gelaran Copa America Femenina tetapi itu masih belum diterjemahkan kepada kejayaan dalam Piala Dunia di mana penamat terbaik mereka adalah naib juara pada 2007.

Mereka memulakan tahun dengan kekalahan kepada Jepun, Kanada dan Amerika Syarikat tetapi tiba di Australia dengan kemenangan ke atas Jerman dan Chile.

“Kami sangat gembira dengan dua keputusan terakhir kerana kami mendapat banyak keyakinan. Kami hanya boleh melihat antara satu sama lain dan kami tahu ia sedikit berbeza daripada setahun lalu,” kata Sundhage kepada pemberita.

“Paling penting kami tidak mengambil mudah dan sila nikmati permainan ini… Jika kami menyusun serangan yang cantik dan pertahanan yang sangat mantap, maka kami mempunyai peluang untuk bermain banyak perlawanan, (pergi) sehingga ke final sebenarnya.

“Kami berada dalam pasukan khas dan saya rasa kata kuncinya ialah ‘juntas’ (bersama). Terdapat banyak tenaga di dalam bilik dan ia berjangkit. Kami mempunyai beberapa pemain muda dan tua, seperti Marta – gabungan itu akan membantu kami memenangi perlawanan seterusnya.”

Marta boleh menjadi pemain pertama – lelaki atau wanita – menjaringkan gol dalam enam Piala Dunia selepas pemain Kanada, Christine Sinclair tewas pada penghormatan apabila penaltinya menentang Nigeria diselamatkan.

Sundhage berkata Marta ‘100%’ selepas bekerja dengan jurulatih berprestasi tinggi itu tetapi tidak akan mengesahkan sama ada pemain veteran berusia 37 tahun itu, yang bermain di Piala Dunia terakhirnya, akan bermula.

“Kami tidak memilih dua penyerang terbaik. Kami akan memilih penyerang yang berhubung antara satu sama lain,” tambahnya.

“Kami belum memutuskan lagi (siapa yang akan bermula). Kami ada satu lagi sesi latihan.

Panama membuat debut Piala Dunia mereka dan apabila Sundhage ditanya sama ada dia telah menonton mereka bermain, dia berkata: “Kami tahu segala-galanya tentang Panama! Saya telah menonton, penolong jurulatih telah menonton begitu banyak perlawanan.

“Kami cuba memikirkan dari tujuh hingga lapan perlawanan terakhir jenis kesebelasan utama yang akan mereka tampilkan dan bagaimana mereka akan bermain… Kami sudah pasti bersedia, tanpa mengira formasi yang mereka mainkan.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment