Neymar dikenakan denda baru atas projek di rumah agam Brazil

Donna

RIO DE JANEIRO, 25 Jun — Pihak berkuasa alam sekitar di Brazil mendenda bintang bola sepak Neymar buat kali kedua semalam selepas arahan mereka untuk menghentikan projek pembinaan tanpa lesen di rumah agamnya di luar Rio de Janeiro tidak diendahkan, kata pegawai.

Bintang Brazil dan Paris Saint-Germain itu sudah pun berdepan denda sekurang-kurangnya 5 juta reais (RM4.88 juta) selepas pihak berkuasa berkata mereka telah menemui “pelbagai pelanggaran alam sekitar” Khamis di hartanah mewahnya di bandar peranginan Mangaratiba, tempat pekerja sedang membina tasik dan pantai buatan.

Pihak berkuasa mengepung tapak itu dan mengarahkan semua aktiviti dihentikan, tetapi laporan media Brazil berkata Neymar sebaliknya telah mengadakan pesta di sana dan pergi berenang di tasik.

Kerajaan bandar berkata pemeriksa alam sekitar telah kembali semalam dan mendapati “aktiviti” di tapak itu “melanggar perintah sekatan dan melakukan pelanggaran alam sekitar selanjutnya.”

Ia berkata Neymar perlu membayar denda tambahan untuk jumlah yang tidak ditentukan, dengan “jumlah nilai akan dikira selepas penyiasatan penuh,” yang dijangka selesai minggu depan.

Pemeriksa mendapati projek itu mengalihkan laluan air, mengeluarkan air dari sungai, menjalankan penggalian dan landskap utama, dan menggunakan pasir pantai, semuanya tanpa permit yang diperlukan.

Wakil Neymar di Brazil tidak menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen.

Neymar, 31, kini pulih daripada pembedahan pada buku lali kanannya, yang dijalaninya di Doha, Qatar, pada Mac lalu.

Penyerang itu tidak bermain sejak Februari, dan timbul keraguan sama ada dia akan kekal di PSG.

Neymar membeli rumah agam Mangaratiba pada 2016. Menurut media Brazil, ia terletak di atas tanah seluas 10,000 meter persegi (2.5 ekar) dan termasuk helipad, spa dan gim. — AFP

Related Post

Leave a Comment