Neymar berdepan kemungkinan denda AS$1 juta atas kerja hartanah Brazil

Donna

RIO DE JANEIRO, 23 Jun ― Projek “pembinaan besar” di rumah bintang bola sepak Brazil Neymar di negeri Rio de Janeiro telah dihentikan semalam kerana “pelanggaran alam sekitar,” yang boleh mengakibatkan denda kira-kira AS$1 juta (RM4.67 juta) , kata pihak berkuasa.

Projek itu sedang dijalankan “tanpa kebenaran alam sekitar” di hartanah mewah pemain pasukan kebangsaan Paris Saint-Germain dan Brazil di Mangaratiba, kira-kira 130 kilometer (80 batu) dari Rio de Janeiro, kata pejabat datuk bandar dalam satu kenyataan.

Pihak berkuasa, yang dimaklumkan oleh aduan yang disiarkan di media sosial, menemui “pelbagai pelanggaran alam sekitar,” termasuk pengalihan laluan air, dan pengambilan air tanpa kebenaran dari sungai.

Mereka juga menemui penggalian dan pergerakan tanah, batu dan batu tanpa kebenaran, serta penggunaan pasir pantai tanpa permit.

“Langkah seterusnya ialah membuat penilaian ke atas penyelewengan yang ditemui dan mengeluarkan denda yang, mengikut anggaran dan memandangkan kerosakan alam sekitar yang disebabkan, tidak akan kurang daripada lima juta reais,” kata pejabat datuk bandar.

Wakil Neymar di Brazil tidak menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen.

Bapa pemain bola sepak itu, Neymar da Silva Santos, berada di lokasi semasa pemeriksaan dan boleh didengar bertengkar dengan pegawai dalam video yang diterbitkan oleh pihak berkuasa dan dibawa oleh media tempatan.

Neymar membeli hartanah itu pada 2016. Menurut media tempatan, ia terletak di atas tanah seluas 10,000 meter persegi (2.5 ekar) dan termasuk helipad, spa dan gim.

Penyerang berusia 31 tahun itu kini semakin pulih daripada pembedahan pada buku lali kanannya, yang dijalaninya di Doha, Qatar, pada Mac lalu.

Dia tidak bermain sejak Februari, dan timbul keraguan sama ada dia akan kekal di PSG. ― AFP

Related Post

Leave a Comment