Newcastle keluar untuk menandatangani Tonali dari AC Milan dengan harga £60m

Donna

LONDON, 3 Julai — Newcastle mengesahkan menandatangani pemain tengah AC Milan, Sandro Tonali hari ini dengan bayaran yang dilaporkan £60 juta (RM355 juta) yang akan menjadikan pemain berusia 23 tahun itu pemain Itali termahal sepanjang zaman.

Tonali, yang menyertai Milan pada 2020 dari Brescia, membantu kelab itu merangkul kejuaraan Serie A pertama mereka dalam sedekad pada 2022 dan ke separuh akhir Liga Juara-Juara musim lalu.

Tetapi otot kewangan Liga Perdana terlalu baik untuk Milan atau Tonali untuk menolak apabila Newcastle melakukan langkah besar pertama mereka pada jendela perpindahan.

The Magpies, yang dikawal oleh dana kekayaan kerajaan Arab Saudi, akan kembali ke Liga Juara-Juara musim depan buat kali pertama dalam tempoh 20 tahun.

“Dia adalah bakat yang luar biasa dan mempunyai mentaliti, fizikal dan sifat teknikal yang sangat sesuai untuk kami,” kata pengurus Newcastle Eddie Howe dalam satu kenyataan kelab.

“Pada usia 23 tahun, Sandro sudah mempunyai pengalaman penting sebagai pemain utama dalam salah satu liga teratas Eropah dan dalam Liga Juara-Juara, serta bermain untuk negaranya.”

Tonali, yang telah memenangi 15 caps untuk Itali, juga menjadi rekod jualan Milan.

“Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Newcastle United kerana mereka memberi saya peluang besar untuk karier saya,” kata Tonali.

“Saya mahu membayar balik kepercayaan di atas padang, memberikan segalanya, seperti yang saya selalu lakukan. Saya sangat teruja untuk bermain di St James Park. Saya tidak sabar untuk merasai kemesraan peminat.”

Tonali adalah pemain kedua Newcastle yang menandatangani jendela selepas pemain sayap Gambia Yankuba Minteh, yang menyertai kelab Denmark Odense dan sejak itu telah dipinjamkan ke Feyenoord. — AFP

Related Post

Leave a Comment