New Zealand mungkin berada di ambang yang tidak dijangka — tempat di pusingan kalah mati Piala Dunia Wanita

Donna

AUCKLAND, 24 Julai — Paku-pakis Bola Sepak New Zealand berada di puncak untuk mencapai kejayaan yang mungkin diramalkan beberapa hari lalu — mara ke peringkat kalah mati Piala Dunia Wanita.

New Zealand akan menentang Filipina di Stadium Wilayah Wellington esok dan kemenangan akan menjamin kemaraan mereka.

Ferns di ranking ke-26 itu tidak menang dalam 15 perlawanan Piala Dunia sebelum ini, tetapi membuka kempen tahun ini dengan kemenangan mengejut 1-0 ke atas Norway, skuad yang menduduki 14 tempat di atas mereka.

“Mereka sangat berpuas hati bagaimana kami bermain menentang Norway,” kata jurulatih Ferns Jitka Klimkova mengenai pasukannya. “Kami sedang membina di atasnya. Kami mahu meningkatkan prestasi kami, kami mahu berkembang dalam kejohanan ini.”

Pemain tengah Malia Steinmetz telah melihat sokongan untuk Ferns berkembang sejak kemenangan mereka. Penjualan tiket di New Zealand telah ketinggalan berbanding tuan rumah bersama Australia, mendorong presiden Fifa Gianni Infantino mengeluarkan rayuan kepada warga New Zealand minggu lalu untuk menyokong kejohanan itu.

“Ia sangat bagus,” kata Steinmetz, yang bermain untuk Western Sydney Wanderers dalam pertandingan A-League Women.

“Anda boleh melihatnya selepas perlawanan itu bahawa terdapat lebih ramai (penyokong) di sekeliling, kami keluar untuk minum kopi dan seseorang datang dan berkata ‘tahniah,’ yang biasanya kami tidak dapat. Jadi kami merasakannya,” katanya.

“Ia adalah salah satu sebab utama kami mengapa kami berusaha keras untuk bermain seperti yang kami lakukan, hanya untuk generasi muda, kami mahu memberi inspirasi kepada negara dan saya fikir anda boleh melihat sebahagian daripada itu dan kami hanya mahu mengekalkan bola bergolek dan terus memberi inspirasi jika kami boleh.”

The Ferns berhenti seketika untuk menikmati detik kemenangan bersejarah mereka minggu lalu, tetapi kemudian ia kembali beroperasi.

“Kami meraikan detik itu, kami mencipta sejarah, kami menikmatinya, ia adalah malam yang hebat,” kata Klimkova. “Keesokan harinya, kami masih tersenyum di antara satu sama lain dan merasai kemenangan itu dan kami masih dalam sedikit minda permainan.

“Tetapi kemudian ia benar-benar berubah dan memfokuskan semula. Dan di situlah kita berada sekarang, kita mengawal perkara yang boleh kita kawal. . . Saya perlu katakan pasukan ini tidak pernah lebih fokus. Kami kembali ke bumi dan kami bersedia untuk berjuang lagi.”

Switzerland dan New Zealand terikat di tangga teratas Kumpulan A selepas Switzerland menewaskan Filipina 2-0 pada aksi pembukaan mereka. The Ferns berdepan Switzerland pada 30 Julai. — Reuters

Related Post

Leave a Comment