New Zealand mendakwa kemenangan bersejarah dalam pembukaan Piala Dunia yang memecahkan rekod

Donna

AUCKLAND, 20 Julai — Hannah Wilkinson menjaringkan gol tunggal ketika tuan rumah bersama New Zealand mencatat kemenangan bersejarah 1-0 ke atas Norway dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia Wanita hari ini.

Ia merupakan kemenangan pertama negara pada kejohanan itu dan hadir di hadapan lebih 42,000 di Auckland, penonton terbesar dalam sejarah bola sepak New Zealand.

Ia berlaku pada penghujung hari yang bermula apabila bandar terbesar di New Zealand itu digegarkan pada waktu pagi oleh tembakan yang menyebabkan dua orang dan lelaki bersenjata itu maut, kejadian itu berlaku di kawasan pusat bandar berhampiran tempat beberapa pasukan Piala Dunia, termasuk Norway, telah tinggal.

Perdana menteri negara tuan rumah, Chris Hipkins, menghadiri perlawanan itu bersama presiden Fifa, Gianni Infantino di Eden Park, tempat berdiam diri seketika bagi mengenang mereka yang terkorban.

The Football Ferns, yang menjadi tuan rumah bersama 32 pasukan pertama Piala Dunia Wanita bersama Australia, tidak terharu dengan peristiwa itu kerana mereka terus meraih kejayaan yang sewajarnya hasil jaringan awal separuh masa kedua Wilkinson.

New Zealand tidak memenangi mana-mana daripada 15 perlawanan mereka sebelum ini dalam lima penampilan sebelumnya pada kejohanan itu dan telah menetapkan menamatkan rekod mengerikan itu sebagai objektif sederhana mereka kali ini.

Mereka berbuat demikian dengan sewajarnya menentang bekas pemenang Piala Dunia, yang menggembirakan penonton yang hampir habis dijual iaitu 42,137 peminat, rekod kebangsaan untuk mana-mana perlawanan bola sepak di negara ini, lelaki atau wanita.

Margin kemenangan mereka pada petang yang sejuk, basah dan berangin pasti lebih hebat sekiranya Ria Percival tidak terlepas sepakan penalti lewat.

Kelayakan ke peringkat kalah mati dari Kumpulan A kini menjadi sasaran yang realistik, dengan Switzerland dan Filipina lawan mereka yang lain.

‘Penembakan tidak memberi kesan’

Norway, yang skuadnya dikejutkan awal oleh helikopter dan kenderaan kecemasan bertindak balas terhadap tembakan hanya beberapa meter dari hotel mereka, mengecewakan, walaupun jurulatih Hege Riise menolak cadangan bahawa peristiwa pagi itu telah memberi kesan kepada mereka.

“Bukan apa-apa yang kami takutkan. Kami tahu ia terkawal agak awal,” kata Riise.

“Sesetengah pemain tidur melaluinya, ada yang bangun, tetapi kami mengadakan pertemuan awal pagi dengan semua orang hanya untuk memberitahu mereka bahawa mereka selamat. Itulah sahaja. Ia tidak menjejaskan prestasi kami dalam permainan.”

“Ia adalah perlawanan pembukaan yang kami rasa kami mahu bermain sekali lagi,” tambahnya.

Memakai serba hitam di rumah pasukan kesatuan ragbi yang menakluki negara itu, New Zealand adalah pasukan yang lebih baik pada separuh masa pertama tanpa mencipta apa-apa yang menyusahkan penjaga gol Norway, Aurora Mikalsen.

Kejayaan itu berlaku tiga minit selepas perlawanan dimulakan apabila bola rendah Jacqui Hand ke dalam kotak dari kanan disapu ke dalam jaring oleh Wilkinson, penyerang yang berpangkalan di Australia.

Permainan dibuka apabila Norway, juara dunia pada tahun 1995, pergi mencari gol penyamaan, dan Frida Maanum entah bagaimana terlepas sasaran dari kedudukan yang menjanjikan.

Indiah-Paige Riley melakukan usaha yang baik di bahagian lain, manakala bekas penyerang Norway yang memenangi Ballon d’Or Ada Hegerberg kekal lemah.

Tuva Hansen hampir menyamakan kedudukan dengan rembatan jarak jauh yang dilemparkan ke palang oleh penjaga gol New Zealand, Victoria Esson.

Dan bola baling Hansen yang kemudiannya dihukum berikutan pemeriksaan VAR lewat, tetapi Percival terkena palang daripada penalti pada minit ke-90. — AFP

Related Post

Leave a Comment