NBA mengguna pakai penalti gagal, meluaskan cabaran jurulatih

Donna

NEW YORK, 12 Julai — Pemilik pasukan NBA meluluskan perubahan peraturan pada hari Selasa mewujudkan penalti gagal dalam permainan dan memperluaskan cabaran main semula video jurulatih bermula musim depan, liga mengumumkan.

Jawatankuasa Pertandingan NBA — yang termasuk pemain, jurulatih, pengadil, pemilik kelab, eksekutif pasukan dan wakil daripada Persatuan Pemain Bola Keranjang Kebangsaan — sebulat suara mengesyorkan kedua-dua perubahan kepada lembaga penuh pemilik pasukan.

Peraturan lalai baharu, yang diterima pakai pada asas percubaan satu musim, mengatakan bahawa apabila pegawai permainan memanggil pemain gagal — usul dengan sengaja cuba menarik panggilan kesat pengadil terhadap pemain lain — pemain yang bersalah akan dikenakan kesalahan teknikal dan pasukan lawan akan diberikan satu percubaan balingan percuma.

Seorang pemain tidak akan dikeluarkan daripada permainan berdasarkan pelanggaran gagal.

Pengadil tidak perlu berhenti bermain untuk memanggil pelanggaran gagal, membenarkan pasukan yang mempunyai peluang serangan untuk meneruskan perlawanan sehingga pemberhentian semula jadi permainan seterusnya.

Pengadil boleh memanggil kedua-dua pelanggaran dan gagal dalam permainan yang sama.

Walaupun pelanggaran gagal tidak boleh disemak di bawah cabaran jurulatih, ia boleh dipanggil semasa semakan ulangan pengadil yang dicetuskan oleh cabaran jurulatih atau semakan ulangan yang dimulakan pengadil untuk jenis tertentu yang dipanggil faul.

NBA akan terus melihat kegagalan selepas perlawanan, dengan denda diubah suai untuk memadankan kesalahan teknikal, bermula pada AS$2,000 (RM9,300) dan meningkat bagi pesalah berulang.

Perubahan cabaran jurulatih memberikan pasukan cabaran kedua jika cabaran pertama mereka berjaya.

Pasukan mesti terus menggunakan tamat masa untuk mencetuskan cabaran. Mereka tidak akan dapat mencabar tanpa tamat masa tersedia.

Pasukan boleh terus mengekalkan tamat masa selepas cabaran pertama jika berjaya tetapi tidak akan mengekalkan tamat masa yang digunakan untuk cabaran kedua sama ada ia berjaya atau tidak. — AFP

Related Post

Leave a Comment