NASA rover mendedahkan bukti baharu tentang molekul organik di Marikh

Donna

WASHINGTON, 14 Julai — Bukti semakin meningkat tentang apa yang mungkin menjadi banyak molekul organik — penunjuk potensi kehidupan — di Marikh, dengan penemuan baharu daripada rover Perseverance Nasa mencadangkan kehadiran kepelbagaian molekul organik di dalam batu di kawasan tempat tasik. wujud lama dahulu.

Bukti terkini datang daripada instrumen yang dipanggil Sherloc yang dipasang pada lengan robot rover beroda enam yang membolehkan pemetaan dan analisis terperinci molekul organik. Penyelidik melaporkan penemuan Sherloc dari 10 tempat mengenai dua formasi geologi di lantai kawah Jezero.

Mereka memperoleh bukti yang menunjukkan kehadiran molekul organik dalam beberapa sampel batu, termasuk beberapa yang dikumpulkan untuk potensi kembali ke Bumi untuk analisis masa depan. Para penyelidik menyatakan bahawa bukti molekul sedemikian bukanlah bukti kehidupan masa lalu atau sekarang di Marikh, dan proses bukan biologi kekal sebagai penjelasan yang lebih berkemungkinan.

“Organik adalah bahan binaan molekul kehidupan seperti yang kita ketahui, tetapi juga boleh dibentuk daripada proses geologi yang tidak berkaitan langsung dengan kehidupan. Kami melihat pelbagai isyarat yang kelihatan berbeza-beza merentasi pembentukan lantai kawah dan dalam mineral yang dikaitkan dengannya, “kata ahli astrobiologi Sunanda Sharma dari Makmal Propulsion Jet NASA di California, pengarang utama penyelidikan yang diterbitkan minggu ini dalam jurnal. alam semula jadi.

Ketabahan, dalam misi mencari bukti kehidupan purba di Marikh dan mengumpul sampel batu dan tanah untuk kemungkinan kembali ke Bumi, mendarat pada Februari 2021 di kawah Jezero, kawasan di hemisfera utara planet yang pernah dibanjiri air dan rumah. ke lembangan tasik purba.

Marikh tidak selalu menjadi tempat yang tidak mesra seperti hari ini, dengan air cair di permukaannya pada masa lalu yang jauh. Para saintis mengesyaki bahawa hidupan mikrob suatu ketika dahulu boleh hidup di kawah Jezero. Mereka percaya saluran sungai tumpah ke atas dinding kawah dan mencipta tasik lebih 3.5 bilion tahun lalu.

Isyarat molekul organik dikesan di semua 10 tempat yang Sherloc — singkatan untuk Mengimbas Persekitaran Boleh Dihuni dengan Raman dan Luminescence untuk Organik dan Bahan Kimia — dikaji di lantai kawah. Batu-batu itu adalah igneus – terbentuk secara gunung berapi.

Sherloc menggunakan kamera, laser dan instrumen yang dipanggil spektrometer yang menganalisis panjang gelombang cahaya untuk mencari molekul organik yang mungkin merupakan tanda kehidupan mikrob yang lalu. Menyertai tema Sherlock Holmes, Sherloc dibantu oleh Watson, sebuah kamera berwarna untuk mendapatkan imej jarak dekat butiran batu dan tekstur permukaan.

Para penyelidik tidak mengetahui sebatian organik khusus yang dikesan oleh Sherloc, tetapi mempunyai beberapa petunjuk. Pengarang bersama kajian Ryan Roppel, pelajar siswazah Universiti Pittsburgh dalam bidang kimia, berkata tandatangan kimia boleh datang daripada sebatian seperti benzena atau naftalena.

“Di Bumi, ini adalah perkara biasa dalam minyak mentah, yang mempunyai asal biotik, tetapi kita juga boleh membentuknya secara sintetik melalui pelbagai tindak balas kimia,” kata Roppel.

“Kepekatan yang kami kesan pada umumnya rendah, tetapi kami telah memerhatikan isyarat yang dikaitkan dengan organik pada hampir setiap batu yang kami ambil sampel,” tambah Roppel.

Roppel berkata para penyelidik tidak boleh menolak bahawa sumber bukan organik – logam – boleh bertanggungjawab untuk beberapa isyarat yang mencadangkan molekul organik.

Tanda-tanda molekul organik pertama kali dikesan di Marikh pada tahun 2015 oleh rover berbeza yang dipanggil Curiosity, diikuti oleh lebih banyak bukti pada tahun-tahun berikutnya. Dengan Perseverance kini mengesan kemungkinan tandatangan molekul organik, bukti terkumpul bahawa molekul organik mungkin agak biasa di Marikh, walaupun pada tahap rendah.

Para penyelidik tetap berhati-hati tentang penemuan itu.

“Terdapat kedua-dua mekanisme biotik dan abiotik yang boleh membentuk molekul organik. Debu antara planet, jatuhan daripada meteorit atau interaksi air-batu boleh menghasilkan organik secara abiotik, “kata Roppel. “Sebaliknya, kehidupan purba boleh menghasilkan organik ini juga, tetapi ini biasanya merupakan hipotesis pilihan terakhir. Kita perlu menolak semua mekanisme abiotik sebelum kita membuat kesimpulan bahawa mana-mana molekul organik adalah tanda kehidupan. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment