Nasa meraikan ulang tahun teleskop Webb dengan jarak dekat kelahiran bintang

Donna

WASHINGTON, 12 Julai — Jet gas merah meletup ke dalam kosmos, dan gua debu yang bercahaya: NASA menandakan satu tahun penemuan oleh Teleskop Angkasa James Webb pada hari Rabu dengan imej baru yang menakjubkan bintang seperti Matahari dilahirkan.

Gambar itu ialah kompleks awan Rho Ophiuchi, tapak semaian bintang yang paling hampir dengan Bumi, yang kedekatannya pada 390 tahun cahaya membolehkan pandangan dekat yang jelas oleh balai cerap orbit paling berkuasa pernah dibina.

“Hanya dalam satu tahun, Teleskop Angkasa James Webb telah mengubah pandangan manusia terhadap kosmos, mengintip ke awan debu dan melihat cahaya dari sudut jauh alam semesta buat kali pertama,” kata Pentadbir Nasa Bill Nelson.

“Setiap imej baharu adalah penemuan baharu, memperkasakan saintis di seluruh dunia untuk bertanya dan menjawab soalan yang tidak pernah mereka impikan.”

Imej Webb menunjukkan kira-kira 50 bintang muda, jisim serupa dengan Matahari kita atau lebih kecil.

Sesetengahnya mempunyai bayang-bayang tanda cakera bulat — tanda bahawa planet akhirnya mungkin terbentuk di sekelilingnya.

Pancutan hidrogen yang besar muncul secara mendatar di bahagian ketiga atas imej, dan secara menegak di sebelah kanan.

“Ini berlaku apabila bintang pertama kali menceroboh sampul kelahirannya daripada debu kosmik, menembak keluar sepasang jet bertentangan ke angkasa seperti bayi yang baru lahir pertama kali menghulurkan tangannya ke dunia,” kata agensi angkasa lepas AS dalam satu kenyataan.

“Di bahagian bawah imej, anda boleh melihat bintang muda yang cukup bertenaga sehingga ia meniup gelembung dalam awan debu dan gas dari mana ia dilahirkan,” Christine Chen, seorang ahli astronomi di Institut Sains Teleskop Angkasa, yang beroperasi Webb, memberitahu AFP.

Ia melakukannya melalui gabungan cahaya dan angin bintang yang dikaitkan dengannya, tambahnya.

Ruang antara bintang dipenuhi dengan gas dan habuk, yang seterusnya berfungsi sebagai bahan mentah untuk bintang dan planet baharu.

“Imej Webb tentang Rho Ophiuchi membolehkan kami menyaksikan tempoh yang sangat singkat dalam kitaran hayat cemerlang dengan kejelasan baharu. Matahari kita sendiri mengalami fasa seperti ini, lama dahulu, dan kini kita mempunyai teknologi untuk melihat permulaan cerita bintang lain,” kata saintis projek Webb Klaus Pontoppidan.

Era baru astronomi

Webb telah dilancarkan pada Disember 2021 dari Guiana Perancis, dalam pelayaran sejauh 1.5 juta kilometer (hampir satu juta batu) ke wilayah yang dipanggil titik Lagrange kedua.

Gambar penuh warna pertamanya telah didedahkan oleh Presiden Joe Biden pada 11 Julai 2022: pemandangan paling jelas tentang alam semesta awal, sejak 13 bilion tahun lalu.

Gelombang seterusnya termasuk “gunung” dan “lembah” kawasan pembentuk bintang, yang digelar Cosmic Cliffs, di Carina Nebula; dan kumpulan lima galaksi yang terikat dalam tarian cakerawala, dipanggil Stephan’s Quintet.

Webb mempunyai cermin utama berukuran lebih daripada 6.5 meter yang terdiri daripada 18 heksagon, segmen bersalut emas, serta pelindung matahari lima lapisan sebesar gelanggang tenis.

Tidak seperti Hubble pendahulunya, ia beroperasi terutamanya dalam spektrum inframerah, membolehkan ia melihat ke belakang lebih dekat ke arah permulaan masa, dan untuk menembusi awan debu dengan lebih baik di mana bintang dan sistem planet sedang terbentuk hari ini.

Penemuan utama termasuk beberapa galaksi terawal yang terbentuk beberapa ratus juta tahun selepas Letupan Besar, mengenal pasti pada resolusi yang belum pernah berlaku sebelum ini komposisi atmosfera planet di luar sistem suria kita, dan, di leher hutan kita sendiri, pemandangan baharu planet Musytari yang menakjubkan. .

Webb mempunyai bahan api yang mencukupi untuk misi selama 20 tahun, menjanjikan era astronomi baharu.

Ia tidak lama lagi akan disertai di orbit oleh teleskop angkasa Euclid Eropah, yang dilancarkan pada 1 Julai dalam misi untuk memberi penerangan tentang dua misteri terbesar alam semesta: tenaga gelap dan jirim gelap. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment