Napoli memulakan pertahanan Scudetto di Frosinone yang dinaikkan pangkat

Donna

MILAN, 5 Julai — Napoli akan memulakan pertahanan kejuaraan Serie A mereka di Frosinone yang dinaikkan pangkat selepas senarai perlawanan musim depan didedahkan hari ini.

Kini diketuai oleh Rudi Garcia, Napoli memenangi Scudetto pertama mereka dalam lebih tiga dekad penggal lalu dan akan menjadi pasukan yang perlu ditonton apabila musim bermula pada hujung minggu 19-20 Ogos.

Jurulatih terdahulu Luciano Spalletti menamatkan kemarau kejuaraan Napoli selama 33 tahun bulan lalu tetapi pergi tidak lama selepas itu, dan peminat berharap Garcia tidak akan mempunyai bintang Victor Osimhen yang dijual di bawah kendaliannya pada musim panas ini.

Frosinone kembali ke liga teratas buat kali pertama sejak 2018-19 selepas mendominasi Serie B, menamatkan saingan tujuh mata di hadapan Genoa yang bertukar tempat dengan pesaing tempatan yang tersingkir, Sampdoria dan memulakan kempen mereka dengan kunjungan Fiorentina.

Finalis Liga Juara-Juara Inter Milan menerima kunjungan Monza, yang akan menghadapi musim baharu tanpa Silvio Berlusconi sebagai wajah kelab selepas bekas perdana menteri Itali itu meninggal dunia bulan lalu.

Monza menduduki tempat ke-11 dalam musim pertama mereka dalam liga utama Itali selepas bangkit dari peringkat ketiga berikutan pembelian mereka oleh pemilik lama AC Milan Berlusconi pada 2018.

Inter kendalian Simone Inzaghi menghadapi derbi mereka dengan Milan pada minggu keempat dan dengan baki enam perlawanan, kedua-dua pasukan bertarung dalam dua musim terakhir untuk kejuaraan Serie A dan tempat ke final Liga Juara-Juara.

Terdapat hanya satu pusingan pertengahan minggu perlawanan, pada akhir September, yang akan menggembirakan jurulatih yang mempunyai jadual padat penggal lalu kerana Piala Dunia di Qatar berlangsung pada musim sejuk.

Dengan empat rehat antarabangsa untuk kelayakan Euro 2024 musim, yang berakhir pada 26 Mei, tidak akan berhenti seketika pada waktu Krismas.

Roma mempunyai perlawanan paling sukar dalam tempoh perayaan, perlu terlebih dahulu menjadi tuan rumah Napoli pada 23 Disember sebelum bertandang ke Juventus seminggu kemudian.

Juve bermula di Udinese di mana mereka menamatkan musim lalu, kempen bermasalah di mana mereka dikurung 10 mata untuk urusan perpindahan terlarang dan berakhir di tempat ketujuh. — AFP

Related Post

Leave a Comment