Naples meraikan Caruso tenor hebat Itali dengan muzium baharu

Donna

NAPLES, 20 Julai — Satu setengah abad selepas kelahirannya, legenda tenor dan opera Itali Enrico Caruso akhirnya disambut oleh kampung halamannya di Naples dengan sebuah muzium baharu.

Lama sebelum Luciano Pavarotti, Carusolah yang mewakili opera Itali ke seluruh dunia, memulakan era muzik untuk orang ramai dengan rakaman prolifiknya pada kemunculan industri gramofon.

Dilahirkan pada 1873, tenor dan kerjaya antarabangsanya menjadi tumpuan sebuah muzium kecil yang terletak di dalam Istana Diraja (Palazzo Reale) di bandar itu yang dibuka kepada orang ramai semalam.

“Dia adalah tenor paling hebat yang pernah diketahui dunia,” kata kurator Laura Valente kepada AFP.

“Kerana di luar bakatnya yang hebat dan suara yang luar biasa, dia mencipta cara baru menyanyi dan mengekspresikan dirinya di atas pentas, dalam pengertian ini seperti Maria Callas,” katanya.

Semasa hayatnya, Caruso memberikan hampir 2,000 persembahan dan membuat hampir 250 rakaman, menjadikannya bintang media yang diiktiraf di seluruh dunia. Dia melawat dari Saint Petersburg ke Mexico City, Buenos Aires dan New York.

“Dia adalah tenor abad baru. Lebih daripada segala-galanya dia faham bahawa teknologi ini tidak akan mengurangkan suaranya, sebaliknya membawa suaranya kepada dunia. Dan itulah inovasinya,” kata Valente.

Pameran multimedia “Museo Caruso” bertujuan menghidupkan bakat luar biasa dan kebijaksanaan pemasaran penyanyi itu, yang suaranya digambarkan sebagai “ajaib”, berlegar antara tenor dan bariton. Koleksi itu termasuk rakaman lama, rakaman filem, playbill dan gambar.

Dikagumi oleh raja-raja

Apabila konduktor legenda Arturo Toscanini mendengar salah satu persembahan awal Caruso muda di La Scala, dia meramalkan: “Jika Neapolitan ini terus menyanyi seperti ini, dia akan membuat seluruh dunia bercakap tentang dia.”

Dia betul.

Selepas persembahan kejayaan “Elisir d’Amore” pada Februari 1901 di La Scala — yang memberikannya dua encore — Caruso mula menjelajah dunia, menarik ramai peminat di seluruh dunia.

Dikagumi oleh raja-raja, dan disayangi oleh rakyat, Caruso adalah penyanyi pertama yang menjual satu juta rekod.

Hampir separuh daripada persembahannya adalah di Opera Metropolitan New York, di mana dia menyanyi selama 18 musim berturut-turut dari 1903.

Caruso mewakili “imej positif Naples di dunia,” kata Menteri Kebudayaan Gennaro Sangiuliano kepada AFP pada pembukaan muzium itu.

Melukis daripada arkib rumah opera di seluruh dunia, serta Perpustakaan Kongres dan institusi lain, muzium ini mempersembahkan pilihan kecil pakaian penyanyi — termasuk peranannya yang paling terkenal, Canio si badut dalam “Pagliacci”.

Turut dipersembahkan ialah klip audio daripada rakaman, gramofon lamanya, dan cat air yang dilukisnya di tepi laut.

Dan dalam sesuatu yang ironi bagi penyanyi opera terkenal dunia, anda juga boleh melihat petikan daripada filem senyap yang dibuatnya.

Walaupun kejayaannya di seluruh dunia, Caruso mempunyai hubungan pahit manis dengan kota asalnya. Selepas penerimaan yang baik dan ulasan buruk berikutan persembahan 1901 di Teatro San Carlo, penyanyi muda itu berjanji untuk tidak lagi menyanyi di Naples.

Sebaliknya, dia meninggal dunia di sana pada 1921, pada usia 48 tahun. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment