MYAirline mengintai 4.5 juta penumpang menjelang akhir 2023, kata CEO

Donna

KUALA LUMPUR, 30 Jun — MYAirline, syarikat penerbangan tambang rendah paling pesat berkembang di Malaysia, menyasarkan untuk mencapai 4.5 juta penumpang menjelang akhir tahun ini.

Ketua pegawai eksekutifnya, Rayner Teo, berkata ini akan didorong oleh pengembangan rangkaiannya termasuk laluan antarabangsa, iaitu Thailand, dan tidak lama lagi Indonesia, Vietnam dan Singapura, yang kesemuanya dijangka dilancarkan tahun ini.

“Sejak kami memulakan penerbangan pertama kami pada 1 Disember 2022, terdapat banyak sinergi dalam menjalankan perniagaan kami untuk menjadi lebih cekap dan juga cara kami membantu dalam memastikan terdapat sambungan dan pelancongan yang betul ke Malaysia.

“Selain itu, kami melakukan bahagian kami untuk membantu rakyat dengan menawarkan tambang yang berpatutan. Persaingan pastinya membawa kepada penetapan harga yang lebih baik di pasaran. Bulan ke hari ini, kami juga telah mencapai 95 peratus prestasi mengikut masa,” katanya Bernama selepas pelancaran program ‘MYAirline Students’ dan pelancaran rasmi laluan antarabangsa pertamanya ke Bangkok hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau berkata, dalam tempoh tujuh bulan, syarikat penerbangan itu meraikan penumpangnya yang ke satu juta pada 26 Jun 2023.

Sementara itu, Teo berkata program ‘MYAirline Students’ yang hanya dibuka untuk penerbangan domestik, terpakai kepada pelajar asing tempatan yang memenuhi kriteria pengajian di institut tempatan yang dikawal selia di negara ini.

“Pelajar perlu memohon kepada kami untuk menyertai program ini, di mana kami akan mengeluarkan Kad Pelajar MYAirline tahunan. Dengan kad ini, pelajar boleh pergi ke mana-mana kaunter jualan untuk membeli tiket. Mereka akan layak mendapat diskaun 20 peratus ke atas tambang yang disebut serta bagasi percuma seberat 15 kg.

“Untuk penerbangan dalam Semenanjung Malaysia, intra Sabah atau Sarawak, tambangnya adalah tetap…ia akan menelan kos RM80 semua dalam sehala. Dan jika mereka melakukan perjalanan dari Semenanjung Malaysia ke Sabah atau Sarawak, kosnya hanya RM130 sehala,” katanya.

Untuk melayakkan diri mengikuti program ini, pelajar mesti memenuhi syarat mudah ini — menjadi ahli berdaftar MYAirline Rewards, memberikan surat pendaftaran yang sah dengan gambar berukuran pasport, dan berumur dari 16 hingga 26 tahun.

Mengulas lanjut mengenai program itu, Teo berkata pelajar bagaimanapun perlu membeli tiket 28 hari sebelum tarikh berlepas untuk menikmati faedahnya. Namun begitu, jika mereka perlu melakukan perjalanan pada saat-saat akhir, mereka akan diletakkan dalam senarai sedia ada.

Ini akan meminimumkan sebarang kesan kos kepada syarikat kerana ia perlu dilakukan lebih awal, katanya.

“Kami mempunyai sistem pengurusan hasil yang mantap. Program ini sebenarnya bagus untuk meningkatkan jualan tiket kami dan saya percaya kami adalah syarikat penerbangan tambang rendah pertama yang sanggup melakukan inisiatif ini.

“Walaupun kita sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat, saya percaya kita bukan sekadar entiti perniagaan tetapi juga melihat apa yang boleh kita lakukan untuk membantu rakyat, dan mempromosikan sektor pelancongan Malaysia,” tambahnya. — Bernama

Tags

Related Post

Leave a Comment