Muzium Roald Dahl UK mengakui perkauman ‘tidak dapat dinafikan’ pengarang

Donna

LONDON, 21 Julai — Muzium Roald Dahl di Britain mempunyai kerja terperinci yang sedang dilakukannya “ke arah memerangi kebencian dan prasangka,” katanya, sambil mengakui bahawa perkauman penulis kanak-kanak terkenal itu “tidak dapat dinafikan dan tidak dapat dipadamkan”.

Kemasukan oleh muzium itu, yang terletak di Buckinghamshire di tenggara England, berikutan permohonan maaf pada 2020 oleh keluarga Dahl dan Roald Dahl Story Company atas komen anti-Semitiknya yang didokumentasikan dengan baik.

Dahl, pencipta buku seperti Matilda, BFG itu dan Charlie dan kilang coklat yang meninggal dunia pada tahun 1990, membuat kenyataan yang menyinggung tentang orang Yahudi dalam wawancara 1983 dengan Negarawan baru majalah.

Muzium Dahl, yang merupakan badan amal, berkata ia menyokong penuh permohonan maaf 2020 dan ia “mengutuk semua perkauman, termasuk antisemitisme, yang ditujukan kepada mana-mana kumpulan atau individu”.

“Perkauman Roald Dahl tidak dapat dinafikan dan tidak dapat dipadamkan tetapi apa yang kami harapkan juga boleh bertahan ialah potensi warisan kreatif Dahl untuk melakukan sesuatu yang baik,” katanya dalam laman webnya.

Muzium itu berkata ia “komited untuk menjadi lebih mesra, inklusif, pelbagai dan saksama dalam semua aspek kerja kami,” mendedahkan langkah-langkah yang telah diambil untuk mencapainya.

Ia termasuk “mencerminkan kepelbagaian khalayak kami yang boleh dilihat dalam pemasaran kami, dengan menjalankan kempen pengambilan yang boleh diakses dan inklusif untuk kakitangan atau jawatan pemegang amanah”.

Ia juga lebih baik melatih pekerja dan melibatkan diri dengan beberapa organisasi dalam komuniti Yahudi, termasuk Lembaga Timbalan Yahudi British dan Majlis Pimpinan Yahudi.

Muzium itu menyatakan ia memilih untuk tidak mengulangi kenyataan anti-Semitik Dahl secara terbuka, tetapi menyimpan rekod apa yang dia tulis dalam koleksinya, “supaya ia tidak dilupakan”.

Komen Dahl telah lama membayangi legasi peribadinya, yang kekal menonjol kerana beberapa karya klasik anak-anaknya telah muncul di skrin dan pentas sejak kematiannya pada usia 74 tahun.

Filem prekuel kepada Charlie dan kilang coklatmenampilkan imejan Hugh Grant yang dijana komputer sebagai Oompa-Loompa dan Timothee Chalamet sebagai pemilik kilang coklat sipi Willy Wonka ditetapkan untuk keluaran akhir tahun ini.

Mengimbas kembali kehidupannya, Muzium Dahl berkata dia adalah “seorang yang bercanggah” yang boleh menjadi baik dan “sering membantu orang, menderma kepada amal, dan menyumbang kepada sains perubatan”.

“Bagaimanapun, terdapat juga insiden yang direkodkan bahawa dia sangat tidak baik dan lebih teruk, termasuk menulis dan mengatakan perkara antisemitik tentang orang Yahudi”. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment