Muzik secara langsung boleh menarik minat semua orang, termasuk bayi

Donna

TORONTO, 18 Julai — Beberapa kajian saintifik telah menunjukkan faedah muzik secara langsung untuk kesihatan mental dan fizikal kita. Tetapi bolehkah bayi mendapat manfaat juga? Satu kajian Kanada bertujuan untuk menyiasat.

Penyelidik di Universiti Toronto Scarborough (UTSC) menjalankan eksperimen dengan 120 bayi berumur antara 6 dan 14 bulan. Mereka membahagikan mereka kepada dua kumpulan: kumpulan pertama menghadiri opera di dewan konsert yang berfungsi sebagai pusat penyelidikan di Universiti McMaster, manakala kumpulan kedua menonton rakaman persembahan yang sama. Para saintis memerhatikan tindak balas bayi menggunakan monitor jantung dan tablet yang dipasang di belakang kerusi dewan konsert.

Peranti ini membolehkan mereka memerhatikan bahawa bayi kelihatan lebih berminat dengan persembahan secara langsung daripada rakamannya. Ketika opera terbentang di hadapan mata mereka dalam tempoh 12 minit, perhatian mereka dikekalkan selama 72 peratus daripada masa itu, berbanding dengan 54 peratus untuk rakaman video. Lebih-lebih lagi, bayi-bayi itu kekal fokus lebih lama ketika menonton opera secara langsung berbanding ketika menonton versi rakaman.

Ini menunjukkan bahawa mereka lebih terlibat apabila menonton muzik secara langsung, menurut Laura Cirelli, Penolong Profesor di Jabatan Psikologi di UTSC dan pengarang bersama kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Psikologi Estetika, Kreativiti dan Kesenian. “Malah bayi kecil yang mungkin atau mungkin tidak pernah mengalami muzik dalam konteks komuniti sebelum ini sudah pun semakin menarik apabila ia disampaikan dengan cara ini,” kata Cirelli. “Itulah satu soalan yang kami ada sebagai penyelidik kognisi muzik: Apakah pengalaman langsung yang berbaloi? Mengapa orang akan pergi jika tidak ada sesuatu yang asas tentang pengalaman muzik secara langsung itu yang lebih baik daripada mendengar muzik sendiri?” kata pengkaji dalam satu kenyataan.

Pengalaman kolektif yang bermanfaat

Jika muzik secara langsung kelihatan menarik minat bayi, ini tidak bermakna opera dan rakaman konsert lain tidak menarik minat mereka. Mereka hanya merangsang mereka dengan cara yang berbeza. Menghadiri persembahan muzik adalah pengalaman kolektif di mana penonton menjadi “jisim berirama,” dalam kata-kata penulis dan penulis esei Elias Canetti. Oleh itu, semua yang hadir semuanya bergerak mengikut fasa dengan rentak muzik dan menjadi satu.

Detik-detik kebersamaan ini boleh dirasai pada usia apa pun. Malah, saintis UTSC menyatakan bahawa bayi-bayi tersebut mempunyai reaksi yang sama terhadap laluan pembedahan tertentu: mereka boleh menjadi sangat tenang dan senyap, sebelum semua menjadi animasi apabila mereka mendengar pertukaran kunci atau nota yang menarik perhatian mereka. “Kadar jantung mereka semakin laju dan perlahan dengan cara yang sama seperti bayi lain yang menonton rancangan itu,” jelas Laura Cirelli.

Kajian ini menunjukkan betapa berkesannya muzik sebagai perangsang kognitif untuk kanak-kanak kecil. Penyelidikan terdahulu, diterbitkan pada 2019 dalam jurnal PNAS, menunjukkan bahawa mendengar melodi muzik boleh meningkatkan kematangan otak pada bayi pramatang. Lebih-lebih lagi sebab ibu bapa menggalakkan anak-anak mereka mendengar muzik sejak kecil. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment