Mutiara pulih, sepatutnya kembali menjalani latihan minggu depan, kata jurulatih

Donna

KUALA LUMPUR, 23 Jun — Pemain beregu wanita terkemuka negara, Pearly Tan, yang cedera siku ketika menyertai Terbuka Singapura awal bulan ini, dijangka kembali menjalani latihan minggu depan.

Jurulatih beregu wanita Hoon Thien How berkata kecederaan pemain badminton berusia 23 tahun itu sudah pulih dan dia sepatutnya dapat meneruskan latihan bersama pasangannya M. Thinaah menjelang Terbuka Korea 2023 pada Julai.

“Saya bercakap dengannya baru-baru ini dan dia terdengar ‘okay’, selepas cedera pada hari itu. Doktor kata dia akan pulih dalam masa sebulan.

“Tetapi belum pulih sepenuhnya, mungkin 70-80 peratus, ada pergerakan tertentu yang dia tidak boleh laksanakan,” katanya selepas sesi latihan skuad kebangsaan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di sini hari ini.

Pada 7 Jun, gandingan Pearly-Thinaah menarik diri pada pusingan pembukaan Terbuka Singapura menentang Rin Iwanaga-Kie Nakanishi pada set ketiga, akibat kecederaan Pearly ketika pasangan Jepun itu mendahului 16-9.

Pearly-Thinaah tewas set pertama 13-21 tetapi pemenang pingat emas Sukan Komanwel 2022 itu kembali memenangi set kedua, 21-17.

Kecederaan itu turut menyebabkan juara Terbuka Perancis 2022 itu menarik diri daripada menyertai Terbuka Indonesia 2023 pada 13 Jun lalu.

Dalam pada itu, Hoon berkata dia akan mengatur latihan yang sesuai untuk Pearly menjalani latihan sebaik mungkin dalam keadaannya Isnin ini.

“Memandangkan keadaan Pearly belum sembuh sepenuhnya, saya akan mengaturkan latihan yang sesuai,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment