Musk meramalkan kereta pandu sendiri Tesla ‘akhir tahun ini’

Donna

SHANGHAI, 6 Julai — Syarikat gergasi kereta elektrik Tesla bersedia untuk merealisasikan kenderaan autonomi sepenuhnya “akhir tahun ini”, kata Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk hari ini, dalam ramalan terbaharu jutawan itu untuk pencapaian yang telah lama dijangkakan.

“Dari segi di mana Tesla berada pada tahap ini, saya fikir kita sangat hampir untuk mencapai pemanduan sendiri sepenuhnya tanpa pengawasan manusia,” kata Musk melalui pautan video pada majlis perasmian persidangan kecerdasan buatan di Shanghai.

“Ini hanya spekulasi, tetapi saya fikir kita akan mencapai pemanduan sendiri sepenuhnya, mungkin apa yang anda panggil empat atau lima, saya fikir akhir tahun ini,” tambah jutawan itu, merujuk kepada dua tahap teknologi pemanduan autonomi yang paling maju. .

Usahawan cerdik dan pemilik Twitter itu mengakui bahawa dia telah salah dalam ramalan sebelumnya pada garis masa ini, tetapi menambah: “Saya rasa kami lebih dekat dengannya berbanding sebelum ini.”

Musk telah terlepas tarikh akhir sendiri untuk kenderaan autonomi sepenuhnya — dan teknologi bantuan pemandu Tesla telah mencetuskan siasatan kawal selia di Amerika Syarikat.

China ialah pasaran kenderaan elektrik terbesar di dunia dan Tesla mengumumkan pada April ia akan membina kilang besar kedua di Shanghai.

Penampilannya di Persidangan Kepintaran Buatan Dunia di Shanghai menandakan usaha terbarunya untuk mengekalkan hubungan rapat dengan China, selepas lawatan ke negara itu pada Mei.

Kenderaan elektrik membentuk satu perempat daripada jualan kereta di China, pasaran kereta terbesar di dunia, dan berpuluh-puluh model baharu daripada jenama domestik dan Barat telah diumumkan pada April pada pameran kereta pertama negara itu sejak sekatan Covid ditarik balik.

Tesla melaporkan penurunan dalam pendapatan suku pertama tahun ini, dengan syarikat itu melakukan beberapa siri pemotongan harga dalam menghadapi persaingan daripada pembuat kereta lain. — AFP

Related Post

Leave a Comment