Musk melancarkan xAI untuk menyaingi OpenAI, Google

Donna

WASHINGTON, 13 Julai — Elon Musk semalam melancarkan syarikat kecerdasan buatannya sendiri, xAI, ketika dia berusaha untuk bersaing dengan OpenAI, pencipta ChatGPT — sebuah program yang didakwanya berat sebelah dari segi politik dan tidak bertanggungjawab.

Laman web xAI berkata hartawan Tesla akan menjalankan syarikat itu secara berasingan daripada syarikatnya yang lain tetapi teknologi yang dibangunkan akan memberi manfaat kepada perniagaan tersebut, termasuk Twitter.

“Matlamat xAI adalah untuk memahami sifat sebenar alam semesta,” kata laman web itu.

Musk di Twitter menambah bahawa matlamat syarikat baharu itu adalah untuk “memahami realiti” dan menjawab persoalan terbesar dalam hidup.

Permulaan ini dikendalikan oleh bekas penyelidik dari OpenAI, Google DeepMind, Tesla dan Universiti Toronto.

Pasukan itu perlu dinasihatkan oleh Dan Hendrycks, yang kini mengetuai Pusat Keselamatan AI, sebuah organisasi yang berpangkalan di San Francisco yang memberi amaran terhadap membangunkan AI terlalu cepat.

Hendrycks juga memulakan surat terbuka kepada pemimpin global pada bulan Jun yang memberi amaran AI adalah risiko kepada kewujudan manusia setanding dengan wabak dan perang nuklear.

Musk telah berulang kali memberi amaran tentang bahaya AI, dengan menyebutnya sebagai “ancaman wujud terbesar kami,” dan mengatakan bahawa bergerak terlalu cepat adalah seperti “memanggil syaitan.”

Dia telah mendakwa telah mengasaskan OpenAI pada 2015 kerana menganggap langkah Google untuk membuat kemajuan dalam kecerdasan buatan sebagai melulu.

Dia meninggalkan OpenAI pada 2018 untuk memberi tumpuan kepada Tesla dan kemudian berkata dia juga tidak selesa dengan hala tuju yang dipacu keuntungan yang diambil oleh syarikat di bawah pengawasan CEO Sam Altman.

Musk juga berhujah bahawa model bahasa besar OpenAI — yang ChatGPT bergantung pada kandungan, seperti halnya dengan program AI yang lain — adalah terlalu betul dari segi politik.

Musk pada April berkongsi butiran rancangannya untuk alat AI baharu yang dipanggil “TruthGPT” dalam temu bual dengan Fox News, penyiar konservatif.

Dalam temu bual itu, beliau berkata syarikat AI baharunya akan datang lewat selepas OpenAI dan Google DeepMind, yang kedua-duanya telah mencapai kemajuan besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Saya fikir saya akan mencipta pilihan ketiga, walaupun ia bermula sangat lewat dalam permainan. Bolehkah ia dilakukan? Saya tidak tahu, kita akan lihat,” katanya.

Pelancaran syarikat AI pada skala OpenAI atau Google DeepMind akan mendatangkan perbelanjaan yang besar, terutamanya berkaitan semikonduktor yang diperlukan, dikenali sebagai GPU, yang kebanyakannya dibina oleh syarikat California Nvidia. — AFP

Related Post

Leave a Comment