Musk, eksekutif tertinggi berkata Twitter akan dinamakan semula X, dapatkan perubahan besar

Donna

SAN FRANCISCO, 24 Julai — Pemilik Twitter Elon Musk dan ketua eksekutif yang dibawanya hanya sebulan lalu berkata rangkaian media sosial itu akan membuang logo burung, menjenamakan semula platform dengan nama X dan bergerak pantas ke dalam pembayaran, perbankan dan perdagangan.

“Dikuasakan oleh AI, X akan menghubungkan kami dengan cara yang baru kami bayangkan,” ketua eksekutif Twitter Linda Yaccarino tweet petang semalam.

Lewat malam Sabtu, Musk menyatakan dia merancang untuk membuang logo burung kartun biru Twitter.

“Tidak lama lagi kami akan mengucapkan selamat tinggal kepada jenama twitter dan, secara beransur-ansur, semua burung,” dia tweet sekitar tengah malam, membayangkan pengakhiran imejan dari mana perkataan “tweet” berasal.

“Seperti ini tetapi X,” kata bos SpaceX jutawan itu, di atas gambar burung Twitter di atas latar belakang marmar hitam dan putih.

Yaccarino, seorang eksekutif jualan pengiklanan di NBCUniversal yang Musk diburu bulan lalu untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, berkata platform media sosial itu berada di puncak untuk meluaskan skopnya.

“X ialah keadaan masa depan interaktiviti tanpa had — berpusat pada audio, video, pemesejan, pembayaran/perbankan — mewujudkan pasaran global untuk idea, barangan, perkhidmatan dan peluang,” tweet Yaccarino.

“Tiada had sama sekali untuk transformasi ini. X akan menjadi platform yang boleh menyampaikan, baik… semuanya,” katanya.

Sejak Musk membeli Twitter pada harga AS$44 bilion Oktober lalu, perniagaan pengiklanan platform itu telah merudum sebahagiannya apabila pemasar memburukkan lagi penembakan besar-besaran di platform yang menjejaskan penyederhanaan kandungan serta gaya pengurusan Musk.

Sebagai tindak balas, taikun itu telah bergerak ke arah memperkenalkan pembayaran dan perdagangan melalui platform dalam mencari pendapatan baharu.

Twitter, yang diasaskan pada 2006 dan namanya adalah permainan bunyi burung berbual, telah menggunakan penjenamaan burung sejak awalnya, apabila syarikat itu membeli simbol saham burung biru muda dengan harga AS$15, menurut laman web reka bentuk Creative Bloq.

Pengasas Tesla yang berusia 52 tahun itu sebelum ini berkata bahawa pengambilalihan Twitternya yang sukar pada tahun lepas adalah “mempercepatkan untuk mencipta X, aplikasi segala-galanya,” merujuk kepada syarikat X.com yang diasaskannya pada tahun 1999, versi kemudiannya yang kemudiannya menjadi PayPal, gergasi pembayaran.

Apl sedemikian masih boleh berfungsi sebagai platform media sosial, dan juga termasuk pemesejan dan pembayaran mudah alih.

Musk telah menamakan syarikat induk Twitter X Corporation.

“Jika logo X yang cukup bagus disiarkan malam ini, kami akan menyiarkannya secara langsung di seluruh dunia esok,” katanya.

Musk terus membuat beberapa komen berkaitan X yang lain, mengatakan lambang baharu haruslah gaya “tentu saja, Art Deco” dan di bawah identiti baharu tapak itu, siaran akan dipanggil “X.”

Twitter dianggap mempunyai kira-kira 200 juta pengguna aktif setiap hari tetapi ia telah mengalami kegagalan teknikal berulang sejak Musk membeli aplikasi itu dan memecat sebahagian besar kakitangannya.

Sejak itu, ramai pengguna dan pengiklan sama-sama telah bertindak balas buruk terhadap caj baharu tapak media sosial untuk perkhidmatan percuma sebelum ini, perubahan kepada penyederhanaan kandungan dan pengembalian akaun sayap kanan yang telah diharamkan sebelum ini.

Musk berkata awal bulan ini bahawa Twitter telah kehilangan kira-kira separuh daripada pendapatan pengiklanannya sejak dia mengambil alih pada Oktober.

Meta induk Facebook awal bulan ini melancarkan platform berasaskan teks sendiri, dipanggil Threads, yang mempunyai sehingga 150 juta pengguna mengikut beberapa anggaran.

Tetapi jumlah masa yang dihabiskan pengguna untuk aplikasi saingan itu telah merosot dalam beberapa minggu sejak pelancarannya, menurut data daripada firma analisis pasaran Sensor Tower. — AFP

Related Post

Leave a Comment