Musk berkata Twitter akan mengehadkan bilangan tweet yang boleh dibaca pengguna

Donna

NEW YORK, 2 Julai — Twitter mengehadkan bilangan tweet setiap hari yang boleh dibaca oleh pelbagai akaun, untuk mengelakkan “tahap melampau” pengikisan data dan manipulasi sistem, kata Pengerusi Eksekutif Elon Musk dalam catatan di platform media sosial semalam.

Akaun yang disahkan pada mulanya terhad kepada membaca 6,000 siaran sehari, kata Musk, sambil menambah bahawa akaun yang tidak disahkan akan dihadkan kepada 600 siaran sehari dengan akaun baru yang belum disahkan terhad kepada 300.

Had bacaan sementara kemudiannya dinaikkan kepada 10,000 siaran setiap hari untuk pengguna yang disahkan, 1,000 siaran sehari untuk yang tidak disahkan dan 500 siaran sehari untuk pengguna baharu yang belum disahkan, kata Musk dalam catatan berasingan tanpa memberikan butiran lanjut.

Sebelum ini, Twitter telah mengumumkan ia akan memerlukan pengguna untuk mempunyai akaun di platform media sosial untuk melihat tweet, satu langkah yang Musk pada hari Jumaat memanggil “langkah kecemasan sementara”.

Musk berkata bahawa beratus-ratus organisasi atau lebih sedang mengikis data Twitter “sangat agresif”, memberi kesan kepada pengalaman pengguna.

Musk sebelum ini menyatakan rasa tidak senang dengan firma kecerdasan buatan seperti OpenAI, pemilik ChatGPT, kerana menggunakan data Twitter untuk melatih model bahasa besar mereka.

Twitter turun untuk beribu-ribu pengguna pagi semalam, menurut laman web penjejakan gangguan Downdetector.com.

Hampir 7,500 pengguna di seluruh platform media sosial melaporkan masalah dengan mengakses aplikasi semasa puncak gangguan pada sekitar 11.17 pagi ET (11.00 malam waktu Malaysia).

Platform media sosial sebelum ini telah mengambil beberapa langkah untuk memenangi kembali pengiklan yang meninggalkan Twitter di bawah pemilikan Musk dan untuk meningkatkan hasil langganan dengan menjadikan tanda semak pengesahan sebagai sebahagian daripada program Twitter Blue. — Reuters

Related Post

Leave a Comment