Murray segar mengetuai dakwaan lelaki British, menghadapi ujian Tsitsipas

Donna

LONDON, 6 Julai — Andy Murray yang segar dan cergas akan mengetuai pasukan lelaki Britain dalam pusingan kedua Wimbledon hari ini, di mana pemain berusia 36 tahun itu perlu mengatasi Stefanos Tsitsipas untuk mengekalkan harapannya untuk berlari jauh di gelanggang rumput Grand. Slam.

Murray telah bermain empat set atau lebih dalam empat daripada lima perlawanannya sepanjang dua edisi terakhir Wimbledon, tetapi pemain Scotland itu menamatkan perlawanan pembukaan hari Selasa menentang Ryan Peniston dengan kelajuan yang tidak biasa, hanya kehilangan empat perlawanan dalam perjalanan ke kemenangan set lurus.

Murray juga akan berehat sehari penuh di antara perlawanan, berbanding Tsitsipas, yang mengalami perubahan yang ketat daripada kemenangannya yang terjejas akibat hujan ke atas Dominic Thiem, yang berlangsung hampir empat jam dan berlangsung selama dua hari.

“Apa yang telah berlaku pada banyak kejohanan utama yang saya mainkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya mempunyai banyak perlawanan yang agak panjang pada awal kejohanan itu,” kata juara Wimbledon dua kali Murray kepada pemberita.

“Bila-bila masa anda mendapat peluang untuk menamatkan perlawanan dengan cepat dan boleh menjimatkan tenaga, ia adalah satu perkara yang sangat positif. Ia tidak semestinya keyakinan yang saya peroleh daripadanya, ia hanya bermakna semakin mendalam saya mengharungi kejohanan, saya akan menjadi lebih segar.”

Kedua-dua pemain akan mempunyai sebab untuk mempercayai keupayaan mereka untuk menang, dengan pilihan kelima Tsitsipas sebagai pilihan di atas kertas, manakala keakraban Murray dengan Gelanggang Tengah, sokongan daripada penyokong partisan yang berkemungkinan dan kepakaran di atas rumput akan menyamakan padang permainan.

“Saya tidak mengharapkan sesiapa yang menyokong (saya). Ia bukan rodeo pertama saya,” kata Tsitsipas.

“Dia seorang yang banyak berjasa untuk sukan ini dan saya akan melakukannya dengan penuh penghormatan kepadanya. Dia seorang pesaing yang sukar. Itu (Mahkamah Pusat) hampir seperti ruang tamunya.”

Lakukan atau mati untuk harapan tempatan

Selepas tiga pemain wanita Britain disingkirkan pada hari Rabu, kontinjen lelaki juga boleh dikurangkan dengan ketara hari ini.

Selain Murray, pemain wildcard Jan Choinski akan menentang pemain Poland Hubert Hurkacz untuk tempat ke pusingan ketiga, manakala Liam Broady berdepan ujian berat menentang pilihan keempat dari Norway, Casper Ruud.

Pilihan 10 teratas Daniil Medvedev dan Andrey Rublev turut beraksi, manakala finalis Terbuka AS 2020 Alexander Zverev membuka kempennya menentang Gijs Brouwer.

Dalam undian wanita, juara bertahan Elena Rybakina menentang Alize Cornet dari Perancis, dengan pilihan keempat dari Amerika Jessica Pegula menentang pemain Sepanyol Cristina Bucsa. — Reuters

Related Post

Leave a Comment