Murray menyelar ‘bencana’ Wimbledon selepas poster menghina bintang wanita

Donna

LONDON, 29 Jun ― Andy Murray melabelkan poster kontroversi bekas pemain Wimbledon sebagai “bencana” selepas pemain Scotland itu menonjolkan kekurangan penonjolan yang diberikan kepada bintang wanita.

Murray, juara Wimbledon dua kali, tidak hadir dalam karya seni rasmi Kelab All England yang menampilkan 15 pemain terkenal berjalan menuruni tangga.

Pemain lelaki yang baru muncul Jannik Sinner dan Carlos Alcaraz, yang belum pernah memberi impak di Wimbledon, berdiri di latar depan lukisan itu.

Mereka diikuti dengan pilihan saingan “epik”, bermula dengan pesaing lama Murray Novak Djokovic, Roger Federer dan Rafael Nadal.

Daripada enam wanita yang digambarkan, hanya Chris Evert dan Martina Navratilova adalah antara 11 pemain hadapan, dengan empat lagi, termasuk Serena dan Venus Williams, di belakang.

Walaupun bapa saudara dan saudara lelaki Murray mengkritik penyisihannya, bekas pemain nombor satu dunia itu menegaskan itu bukan isu kerana dia bercakap mengenai poster itu buat kali pertama sejak dikeluarkan.

“Ia adalah bencana, bukan? Saya tidak perlu menghuraikan lebih lanjut mengenainya. Ia agak jelas jika anda melihat poster itu,” katanya.

Ditanya mengenai empat daripada lima kumpulan saingan hadapan adalah lelaki, juara Grand Slam tiga kali itu berkata: “Itulah yang agak pelik.

“Saya rasa pemain yang ada di poster adalah mereka yang mempunyai kerjaya yang luar biasa dan telah berjaya di Wimbledon.

“Tetapi di tempat lain terdapat beberapa pemain terhebat sepanjang zaman.

“Bagi saya, Alcaraz dan Sinner adalah pemain yang sukar dipercayai tetapi nampaknya pelik bahawa mereka semua berada di belakang mereka.

“Saya secara peribadi tidak begitu mengambil berat mengenainya. Tetapi saya dapat melihat apabila anda melihat ia seperti, ‘itu kelihatan agak pelik’.

“Saya tidak berada di situ sudah tentu tidak menjadi masalah.”

Pemanasan terakhir Murray menjelang Wimbledon berakhir dengan kekalahan 6-4, 6-4 kepada pemain nombor enam dunia Holger Rune di Kejohanan Tenis Klasik Giorgio Armani pada Rabu. ― AFP

Related Post

Leave a Comment