Murray kekal sebagai pelampung berbahaya di Wimbledon

Donna

LONDON, 29 Jun — Andy Murray mengetahui caranya mengelilingi Kelab All England lebih baik daripada mana-mana pemain dalam undian Wimbledon pada Jumaat dan sementara sorotan kerjayanya mungkin berada di belakangnya, akan ada banyak pilihan yang berharap untuk mengelak pemain pilihan Britain itu.

Bekas pemain nombor satu dunia berusia 36 tahun itu, yang bermain dengan pinggul yang sebahagiannya daripada logam selepas menjalani pembedahan semula pada 2019, dengan tegas menolak masa untuk meneruskan kerjayanya yang cemerlang.

Dia hanya suka bersaing, terutamanya di rumput, dan gelaran berturut-turut di Surbiton dan Nottingham selepas melangkau Terbuka Perancis menggambarkan bahawa kelaparan masih membara.

Kedua-dua gelaran itu adalah dalam Jelajah Challenger dan penyingkiran pusingan pertama menentang Alex de Minaur di Queen’s Club minggu lepas mungkin menawarkan satu dos perspektif bagi mereka yang meramalkan bahawa Murray mungkin boleh mencabar kejuaraan Wimbledon ketiga.

Tetapi selepas seminggu berehat, Murray akan memulakan Wimbledon ke-15 dengan yakin untuk membuat larian jika keputusan seri.

Walaupun mendaki kembali ke kedudukan ke-39 dalam ranking ATP, Murray akan terlepas pilihan di Wimbledon tetapi, kecuali jika ditandingi menentang juara bertahan Novak Djokovic pada pusingan pembukaan, dia percaya dia boleh memberi mana-mana pemain berlari untuk wang mereka.

“Saya rasa saya boleh menewaskan kebanyakan pilihan utama dalam kejohanan Wimbledon kerana terdapat ramai daripada mereka yang tidak berasa selesa di atas rumput,” kata Murray selepas pemergian Ratunya.

“Sensasi yang saya alami dalam dua minggu lepas sangat mengagumkan, bukan sahaja dalam pertandingan, tetapi juga dalam latihan dengan beberapa lawan terbaik di dunia.

“Saya tahu tahap saya ada, saya hanya perlu berehat beberapa hari dan mendedikasikan 10 hari untuk latihan dengan intensiti dan saya pasti saya akan bermain dengan baik pada Isnin pertama Wimbledon.”

Larian Murray akan menceriakan negara tuan rumah yang menggesanya untuk melakar kejayaan pada 2013 dan 2016 sebelum kecederaan mula menghantuinya.

Tahun lalu dia tunduk pada pusingan kedua kepada John Isner yang diilhamkan tetapi, walaupun setahun lebih tua, dia muncul dalam bentuk terbaiknya sejak menjalani pembedahan yang menjimatkan kerjaya.

Pemain nombor satu Britain Cameron Norrie, separuh akhir tahun lalu, mungkin merupakan pertaruhan yang lebih logik untuk cabaran British dalam perseorangan lelaki, tetapi permainan Murray dibuat khusus untuk padang Wimbledon walaupun dia mungkin tidak mempunyai kuasa daripada beberapa pemain. generasi baharu diketuai pemain nombor satu dunia Sepanyol Carlos Alcaraz.

Pemain suku akhir Wimbledon tiga kali Sepanyol Feliciano Lopez pasti Murray boleh menjadi pelampung berbahaya.

“Kita harus memerhatikan Andy,” kata Lopez kepada Reuters pada Terbuka Mallorca minggu ini. “Jika dia mendapat keputusan seri yang baik saya rasa dia boleh berlari. Dia berharap untuk menjadi pilihan tetapi saya fikir kebanyakan benih tidak akan mahu melihat Andy berhampiran mereka dalam undian. Saya meletakkan dia dalam 10 pilihan utama.”

Walau apa pun yang berlaku, Murray berkata dia berhasrat untuk kembali ke Wimbledon beberapa kali lagi – situasi yang luar biasa untuk pemain yang kariernya kelihatan selesai empat tahun lalu.

“Saya tahu ia tidak akan berterusan selama-lamanya tetapi saya mempunyai idea bila saya mahu menamatkannya dan ia bukan Wimbledon tahun ini,” katanya kepada Sky Sports.

“Saya mahu menamatkan di gelanggang di mana saya rasa saya masih boleh melakukan keadilan dan bermain pada tahap yang sangat tinggi. Saya pasti rasa saya boleh melakukannya untuk beberapa tahun lagi.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment