Murray bersiap sedia untuk pertembungan Tsitsipas di Wimbledon ketika Wawrinka mara

Donna

LONDON, 6 Julai — Andy Murray menentang Stefanos Tsitsipas dalam perlawanan menyerlah di Wimbledon hari ini dalam pertandingan dengan sejarah pedas selepas Stan Wawrinka mengatur pertembungan lazat dengan Novak Djokovic.

Juara bertahan wanita Elena Rybakina turut beraksi pada pusingan kedua ketika ketua kejohanan berebut mengejar selepas hujan mengganggu jadual.

Pilihan kelima Tsitsipas menewaskan juara Wimbledon dua kali Murray dalam epik pusingan pertama lima set yang berlangsung hampir lima jam di Terbuka AS pada 2021.

Murray dari Britain berang kerana pemain Greece itu mengambil masa tamat perubatan selepas menjatuhkan set ketiga dan kemudian berehat lapan minit tandas pada penghujung set keempat.

Bekas pemain nombor satu dunia Murray secara sinis menulis tweet: “Fakta hari ini. Stefanos Tsitsipas mengambil masa dua kali lebih lama untuk pergi ke bilik mandi berbanding Jeff Bezos untuk terbang ke angkasa. Menarik.”

Bagaimanapun, sebelum pertembungan mereka di Gelanggang Tengah, Tsitsipas berkata kedua-dua lelaki itu telah menanam kapak itu.

“Saya rasa ia sudah lama diselesaikan. Kami terpaksa bermain Piala Laver bersama-sama dalam pasukan yang sama. Saya telah melupakannya. Dia sudah melupakannya,” katanya selepas menewaskan Dominic Thiem dalam lima set di Kelab All England pada Rabu.

‘Seseorang yang saya hormati’

“Dia seorang yang saya hormati. Dia telah melakukan perkara yang hebat dalam tenis. Saya menantikan perlawanan ini.”

Tsitsipas tidak pernah bermain di Gelanggang Tengah, tempat Murray merangkul gelaran Wimbledon 2013 dan 2016.

Walaupun dia terpaksa bermain perlawanan pembukaannya dengan Thiem selama dua hari kerana hujan lebat yang melenyapkan sebahagian besar program pada hari Selasa, Murray mempunyai kelebihan untuk menyingkirkan Ryan Peniston di bawah bumbung Gelanggang Tengah.

Itu memberi pemain berusia 36 tahun itu satu hari rehat tambahan pada hari Rabu, yang boleh menjadi faktor, walaupun dia 12 tahun lebih tua daripada lawannya.

Terdapat beberapa perlawanan pusingan pertama pada hari Khamis, termasuk pertembungan Alexander Zverev menentang pemain kelayakan Belanda, Gijs Brouwer.

Kekacauan itu bermakna ketika juara bertahan lelaki Djokovic bermain perlawanan pusingan kedua pada hari Rabu, pilihan utama Carlos Alcaraz mesti menunggu sehingga Jumaat.

Djokovic, yang memburu kejuaraan lelaki kelapan yang menyamai rekod, akan menentang pemain Switzerland, Wawrinka, yang menewaskan pilihan ke-29 dari Argentina, Tomas Martin Etcheverry 6-3, 4-6, 6-4, 6-2.

Wawrinka, 38, telah memenangi tiga Grand Slam tetapi dia telah mengalami beberapa siri masalah kecederaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah jatuh ke kedudukan ke-88 dalam ranking.

Pemain Switzerland itu telah menewaskan Djokovic dua kali dalam perlawanan akhir Grand Slam — di Terbuka Perancis pada 2015 dan di Terbuka AS pada tahun berikutnya.

“Saya akan menikmatinya jika saya tidak terbunuh,” kata Wawrinka. “Novak adalah juara yang menakjubkan. Saya gembira mendapat peluang untuk bermain dengannya di atas rumput sebelum saya menamatkan kerjaya saya.”

Juara mengejut tahun lalu Rybakina tewas set pertama mempertahankan kejuaraannya menentang Amerika Shelby Rogers awal minggu ini tetapi tewas hanya tiga perlawanan dalam dua set berikutnya.

Pemain Kazakhstan itu, yang berdepan pemain veteran di ranking ke-74, Alize Cornet dalam pusingan 64 terakhir, mengakui bermain di Wimbledon sebagai juara bertahan adalah cabaran berbeza.

‘Bab baru’

“Segera anda pergi ke mahkamah besar ini,” katanya. “Saya rasa bagi saya ia kini satu lembaran baharu dan ini adalah sesuatu yang perlu saya biasakan dan cuba mengekalkan tahap saya.”

Di tempat lain pada hari Khamis, terdapat kemenangan awal untuk pemain wildcard dari Ukraine, Elina Svitolina, yang menewaskan pemain pilihan ke-28 dari Belgium, Elise Mertens 6-1, 1-6, 6-1, dan juara Grand Slam dua kali, Victoria Azarenka.

Pemain kelayakan Amerika, Sofia Kenin menyusuli kemenangan mengejutnya menentang rakan senegaranya, Coco Gauff dengan menewaskan pemain China, Wang Xinyu dalam straight set.

Pilihan ke-17 dari Poland, Hubert Hurkacz, yang terkenal menewaskan Roger Federer pada suku akhir pada 2021, menewaskan kad liar Britain, Jan Choinski 6-4, 6-4, 7-6 (7/3). — AFP

Related Post

Leave a Comment