Mourinho digantung empat perlawanan kerana menghina pengadil

Donna

LAUSANNE, 21 Jun — Jose Mourinho telah digantung empat perlawanan Eropah kerana menghina pengadil Anthony Taylor selepas kekalahan Roma di final Liga Europa kepada Sevilla, diumumkan UEFA pada hari Rabu.

Pemain Portugis itu berdepan Taylor di tempat letak kereta berikutan kekalahan penentuan penalti Roma selepas seri 1-1 di Budapest.

Mourinho telah diharamkan daripada “empat perlawanan pertandingan kelab UEFA seterusnya di mana dia akan menyertainya, kerana mengarahkan bahasa kesat kepada pegawai perlawanan”, kata badan induk bola sepak Eropah.

Roma juga telah didenda €50,000 (RM254,465) dan dilarang membawa keluar peminat ke perlawanan Eropah mereka yang akan datang “untuk menyalakan bunga api, membaling objek, perbuatan merosakkan dan gangguan orang ramai”.

Kelab Itali itu juga didenda €5,000 atas “kelakuan tidak wajar pasukan mereka” dan diarah “menghubungi Persekutuan Bola Sepak Hungary dalam tempoh 30 hari” kerana kerosakan yang disebabkan oleh penyokong mereka di stadium.

Taylor diganggu oleh peminat Roma di lapangan terbang Budapest bersama keluarganya sehari selepas perlawanan akhir yang penuh kontroversi.

Seorang lelaki Itali didakwa dengan pergaduhan selepas pertembungan hodoh itu.

Badan pengadil PGMOL berkata: “Kami terkejut dengan penderaan tidak wajar dan keji yang ditujukan kepada Anthony dan keluarganya ketika dia cuba pulang daripada mengadili perlawanan akhir Liga Europa.”

Taylor menempah 13 pemain, tujuh daripadanya dari Roma, manakala permainan yang tidak menyenangkan itu dipenuhi dengan kelewatan kerana jumlah pelanggaran yang luar biasa tinggi.

Ia merupakan kemenangan Liga Europa ketujuh Sevilla dan kekalahan final Eropah pertama dalam karier pengurusan Mourinho. — AFP

Related Post

Leave a Comment