Mourinho digantung 10 hari kerana kritikan ref

Donna

ROME, 29 Jun ― Jose Mourinho memakai mikrofon untuk “melindungi dirinya” ketika pasukannya AS Roma menentang Monza pada Mei, tetapi dia tidak dapat menahan pukulan pengadil selepas perlawanan dan digantung 10 hari di garisan tepi semalam.

Mourinho akan terlepas perlawanan pembukaan musim Serie A pasukannya kerana penggantungan dan turut didenda €50,000 (RM254,972) kerana komen yang dibuat terhadap pengadil Daniele Chiffi, kata FA Itali.

Mourinho mengkritik sekeras-kerasnya Chiffi selepas Roma seri 1-1 liga menentang Monza, melabelkannya sebagai “pengadil paling teruk yang pernah saya temui sepanjang karier saya.”

Pemain Portugis berusia 60 tahun itu telah pergi ke permainan untuk melakukan segala yang dia mampu untuk mengelak daripada disetujui oleh pegawai.

“Saya tidak bodoh, anda tahu,” kata Mourinho ketika itu. “Hari ini, saya pergi ke permainan dengan mikrofon. Saya merakam segala-galanya. Dari saat saya keluar dari bilik persalinan, hingga saat saya kembali. Saya melindungi diri saya.”

Namun bekas jurulatih Chelsea dan Real Madrid itu, yang tidak asing lagi dengan pertembungan dengan pengadil, masih terpalit dengan komennya selepas perlawanan.

“Saya berhenti kerja (bercakap) 20-30 minit dari tamat kerana saya tahu dia akan memberi saya kad merah untuk apa-apa. Saya tidak memberinya peluang, saya memutuskan tidak, itu sudah cukup,” kata Mourinho.

“Dia mengerikan, dia tidak mempunyai hubungan manusia dengan sesiapa pun, dia tidak mempunyai empati, dia memberi kad merah kepada pemain yang tergelincir kerana dia keletihan pada minit ke-96.”

Ia adalah sekatan kedua yang diterima Mourinho dalam tempoh seminggu selepas UEFA menggantungnya untuk empat perlawanan Liga Europa kerana menggunakan bahasa kesat terhadap pengadil Anthony Taylor dalam kekalahan pasukannya kepada Sevilla pada perlawanan akhir pertandingan itu.

Roma juga telah didenda €50,000, selain daripada denda €55,000 yang juga dikenakan UEFA ke atas kelab itu. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment