MOM: Lebih 300 atlet menuju ke Sukan Asia di China selepas rayuan diberikan

Donna

KUALA LUMPUR, 14 Julai ― Jawatankuasa Pemilihan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) melonggarkan kriteria pemilihan Sukan Asia Hangzhou di China dengan membenarkan Kategori B2 bertanding, memberi peluang kepada lebih 300 atlet negara menyertai temasya itu. .

Pengerusi Jawatankuasa Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata pada awalnya hanya 222 atlet memenuhi kriteria pemilihan temasya yang dijadualkan bermula 23 September-8 Oktober ini selepas MOM menetapkan syarat lebih ketat.

Sebelum ini, ia hanya merangkumi 118 atlet bagi Kategori A (kos ditanggung sepenuhnya), yang menyamai kedudukan empat teratas Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018, dan 104 atlet bagi Kategori B1 (kos akan dibayar balik sekiranya memenangi pingat) bagi mereka. yang persembahannya akan meletakkan mereka di tempat kelima atau keenam dalam edisi 2018.

Bagaimanapun, Mohamad Norza berkata selepas meneliti rayuan beberapa sukan membabitkan 83 atlet, MOM bersetuju membenarkan 79 atlet mewakili negara dalam Kategori B2 sekiranya menyamai kedudukan ketujuh atau kelapan pada edisi lepas, sekali gus meningkatkan jumlah akhir kepada 301 orang.

Bagaimanapun, saiz tepat kontinjen negara hanya akan dimuktamadkan esok selepas mengambil kira keputusan terkini Kejohanan Olahraga Asia di Bangkok, Kejohanan Akuatik Dunia di Fukuoka dan Kejohanan Menembak Trofi Chia Woh di Subang.

“Atlet di bawah Kategori B2 menyertai Sukan Asia atas tajaan sendiri dan tidak disasarkan untuk memenangi pingat.

“Bagaimanapun, MOM berpendapat atlet yang dipilih di bawah Kategori B1 dan B2 perlu menunjukkan prestasi terbaik dengan sekurang-kurangnya layak ke separuh akhir dalam acara masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad Norza menjelaskan, saiz kontinjen kali ini turut meningkat berikutan penyertaan lebih besar dalam acara berpasukan yang melibatkan 43 peratus atau 130 daripada 301 atlet.

“Jumlah penyertaan sukan berpasukan telah meningkat daripada tiga sukan di Doha 2006 kepada tujuh sukan kali ini.

“MOM memperketatkan syarat kelayakan sekurang-kurangnya tempat kelapan pada edisi lepas untuk dijadikan asas pemilihan kontinjen negara ke Sukan Asia Hangzhou, berbanding pemilihan ke Sukan Asia 2018 yang menggunakan kriteria tempat ke-16 iaitu Sukan Asia Incheon 2014,” katanya.

Tujuh sukan berpasukan ialah bola keranjang (lapan atlet), hoki lelaki (18 atlet) dan sepak takraw lelaki (12 atlet) yang berada dalam Kategori A; hoki wanita (18 atlet), kabbadi (12 atlet), perlumbaan bot tradisional (lumba perahu naga) (14 pendayung), ragbi (12) dan sepak takraw wanita (enam) yang layak ke kategori B1.

Kriket, dengan 30 pemain, adalah satu-satunya sukan berpasukan dalam Kategori B2.

Pada edisi 2018, Malaysia yang diwakili 417 atlet membawa pulang tujuh pingat emas, 13 perak dan 16 gangsa bagi mengekalkan kedudukan keseluruhan ke-14, manakala 277 atlet yang mewakili negara pada edisi 2014 meraih 5-14-14. ― Bernama

Related Post

Leave a Comment