MOM: Hangzhou Asia adalah medan perang, bukan platform untuk pendedahan

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Jun — Sukan Asia 2022 di Hangzhou, China tidak boleh dijadikan platform pendedahan kepada atlet sebaliknya ia adalah pentas bagi mereka yang benar-benar berpotensi untuk meraih pingat di peringkat tertinggi.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata ini kerana nisbah pingat emas yang dimenangi berbanding jumlah atlet yang dihantar dilihat tidak konsisten dan merosot sejak Asiad 2006 di Doha, Qatar.

“Secara statistik, jika kita lihat dari segi pingat emas setiap atlet, kita boleh lihat penurunan daripada edisi 2006 (di Doha, Qatar) di mana kita menghantar 244 atlet dan mendapat lapan emas, iaitu sekitar 30.5 atlet setiap emas,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat untuk memilih atlet dan pegawai ke Sukan Asia 2022, di sini, hari ini.

Pecahan untuk edisi lain: 2010 (Guangzhou, China), 333 atlet dihantar, sembilan emas dimenangi — kira-kira 37 atlet setiap emas; 2014 (Incheon, Korea Selatan), 277 atlet dihantar, lima emas dimenangi — bersamaan dengan 55.4 atlet setiap emas; dan 2018 (Jakarta-Palembang, Indonesia) 417 atlet dihantar, tujuh emas dimenangi — kira-kira 59.7 atlet setiap emas.

Sehubungan itu, Mohamad Norza berkata jawatankuasa pemilihan atlet dan pegawai bagi Sukan Asia 2022 telah menetapkan kriteria ketat untuk memastikan hanya atlet terbaik beraksi di China.

Katanya, atlet atau pasukan yang berada dalam kedudukan empat terbaik peringkat Asia sejak 2018 disenaraikan dalam Kategori A (dibiayai sepenuhnya) manakala mereka yang mencapai kedudukan enam teratas berbanding lapan teratas sebelum ini disenaraikan di bawah Kategori B (kos ditanggung oleh persatuan dan dikembalikan jika mereka memenangi pingat).

Berdasarkan mesyuarat pertama jawatankuasa itu hari ini, Mohamad Norza berkata, setakat ini 115 atlet berada di bawah Kategori A manakala 98 lagi di bawah Kategori B.

“Jadi, terdapat 213 atlet setakat ini dan jika kita menyasarkan tujuh pingat emas (untuk Hangzhou Asiad), kita bercakap tentang 30 atlet setiap pingat emas dan itu sama dengan nisbah 2006 kita,” katanya sambil menambah bahawa tarikh akhir penyerahan nama atlet ke Sukan Asia 2022 ialah 15 Julai.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail menyokong penuh syarat ketat jawatankuasa pemilihan atlet untuk temasya Sukan Asia kali ini.

Beliau mengingatkan mereka yang bertanding di bawah Kategori A supaya membuktikan mereka layak menerima segala kemudahan yang disediakan untuk mereka.

“Apa yang penting di sini ialah Sukan Asia bukan platform pendedahan tetapi medan pertempuran,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment