Miss Gaviota, ahli gusti trans lucha percuma Mexico

Donna

BANDARAYA MEXICO, 23 Jun — Memakai triko ungu berkilauan, Cik Gaviota melangkah ke dalam cincin untuk mendapat tepukan gemuruh daripada orang ramai, bersedia untuk berperang dengan beberapa lelaki bertopeng dan berotot.

Wendy Martinez, wanita di sebalik persona Miss Gaviota, dengan bangganya menggelarkan dirinya sebagai bintang gusti “lucha libre” transgender pertama Mexico.

Tidak terpengaruh dengan teriakan “puto” daripada orang ramai — cemuhan homofobik yang sering kedengaran di tempat duduk arena gusti — pemain berusia 46 tahun itu melompat ke dalam serangan.

“Ia adalah sebahagian daripada sukan ini,” kata Martinez mengenai penghinaan itu.

Diskriminasi yang dihadapi Martinez di jalanan Mexico City telah menjadi bahan bakar untuk kerjayanya sebagai seorang atlet.

“Saya selalu sangat panas hati. Saya tidak akan pernah membenarkan sesiapa berkata sepatah pun terhadap saya di jalanan. Jadi, suatu hari saya terfikir: ‘Kenapa tidak masuk ke lucha libre? Dengan cara itu saya akan dibayar untuk melawan.’“

Mexico adalah salah satu negara paling berbahaya di dunia untuk golongan transgender.

Sekurang-kurangnya 87 ahli komuniti LGBTQ+ Mexico terbunuh pada 2022 — angka yang semakin meningkat sejak tiga tahun lalu, menurut kumpulan advokasi Letra S.

Wanita trans telah terjejas secara tidak seimbang, mewakili lebih daripada 55 peratus daripada pembunuhan tersebut, menurut Letra S.

Pakar kecantikan pada siang hari

Pada siang hari, Martinez mengendalikan salon kecantikan kecil di bangunan sederhana di mana dia juga berkongsi rumah sempitnya dengan beberapa ahli keluarga berhampiran dataran utama Mexico City, Zocalo.

Cik Gaviota bekerja di salun kecantikannya di kejiranan Barrio de la Lagunilla di Mexico City pada 20 Jun 2023. — Gambar AFP

Cik Gaviota bekerja di salun kecantikannya di kejiranan Barrio de la Lagunilla di Mexico City pada 20 Jun 2023. — Gambar AFP

“Lucha membantu saya berehat apabila saya bosan dengan pelanggan saya sepanjang minggu,” kata Martinez sambil memotong rambut ibu saudaranya.

“Apabila orang bercakap tentang kita (transgender), mereka cenderung bercakap tentang pekerja seks. Tetapi saya berasa selesa dalam arena gusti sebagaimana saya berada di sini di salon kecantikan, atau di bengkel membuat pakaian saya,” tambahnya.

Pesilat berjubah berwarna-warni, pakaian tradisional yang feminin bukanlah sesuatu yang luar biasa di Mexico.

Atlet cisgender lelaki berpakaian seret — dikenali sebagai “eksotik” — adalah ciri umum lucha libre.

Tetapi Martinez berkata pengalamannya sebagai wanita trans adalah berbeza.

“Saya keluar dari gelanggang, dan saya perlu berdepan dengan masyarakat sekali lagi. Ia bukan sekadar mengatakan: ‘Saya menanggalkan sebatan palsu saya dan pulang ke rumah sekarang.”

Penyertaan atlet transgender dalam pertandingan sukan telah menjadi isu yang dipertikaikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Persatuan Olahraga Dunia memutuskan pada bulan Mac untuk menghalang atlet trans yang telah mencapai akil baligh lelaki daripada bertanding dalam pertandingan ranking dunia wanita.

Tetapi persona Miss Gaviota Martinez bersaing dengan lelaki dan wanita dalam kerjaya gusti yang kini menjangkau lebih daripada 20 tahun.

“Saya akan lawan sesiapa sahaja yang mereka lawan saya, kerana saya lebih bersedia untuk berdepan dengan sesiapa sahaja,” ikrarnya.

Menurut angka rasmi, sekurang-kurangnya lima juta warga Mexico berusia lebih 15 tahun mengenal pasti sebagai sebahagian daripada komuniti LGBTQ+ — lebih 5 peratus daripada populasi.

Bagi Martinez, identitinya di dalam dan di luar gelanggang adalah satu kebanggaan.

“Sejak saya ingat saya telah menganggap diri saya seorang wanita. Mungkin Tuhan memberi saya badan yang salah, tetapi inilah saya, dan saya tidak akan mengubahnya untuk dunia,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment