Minggu Sukan Olimpik pertama bermula di Singapura

Donna

SINGAPURA, 22 Jun — Para atlet kelihatan diteleport di atas pentas dan unjuran presiden IOC yang lebih besar daripada kehidupan memberi ucapan kepada orang ramai ketika Minggu Esukan Olimpik yang pertama kali bermula di Singapura hari ini.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa secara rasmi mengiktiraf eSukan sebagai sukan pada 2017 dan telah berbincang dengan pemain industri mengenai penyertaan di pentas paling berprestij.

ESports akan menjadi sukan pingat buat kali pertama di Sukan Asia yang akan datang di Hangzhou, tetapi seorang pegawai IOC berkata hari ini tiada rancangan untuk memasukkan permainan video dalam program Olimpik.

“Hari-hari seterusnya akan menjadi masa untuk mencipta sejarah, perayaan sukan maya terbaik dan eSports, masa untuk pemain mempamerkan kecemerlangan mereka dan minat mereka untuk sukan,” kata Presiden IOC Thomas Bach dalam mesej maya selepas muncul. untuk muncul daripada portal digital.

Acara itu dilancarkan hari ini dengan pertunjukan muzik yang menakjubkan di mana penghibur kelihatan bergerak masuk dan keluar dari landskap maya.

Imej setiap sukan terpampang di latar belakang semasa ia diumumkan, dan pemain muncul di atas pentas dari unjuran seolah-olah mereka keluar dari mesin teleportasi.

Bagi atlet yang bertanding di Singapura, acara itu memberi peluang untuk bertemu dengan beberapa rakan sebaya mereka, selepas bertahun-tahun bersaing dalam acara maya.

“Ia sangat besar,” kata James Barnes, seorang finalis berbasikal berusia 32 tahun dari Afrika Selatan.

“Saya tidak pernah menyangka kayuhan saya… akan membawa saya ke acara seperti ini, berkaliber ini, jadi bagi saya, ia adalah matlamat seumur hidup yang dicapai,” tambahnya.

“Ia benar-benar istimewa untuk saya kerana ia adalah Sukan Olimpik… ia sangat menarik untuk berada di sini,” kata Kaj de Bruin, finalis berusia 18 tahun dari Belanda dalam acara perlumbaan Gran Turismo.

Acara empat hari di Singapura itu adalah “langkah pertama” dalam membawa komuniti eSports dan komuniti sukan bersama, Vincent Pereira, Ketua Sukan Maya IOC memberitahu AFP.

Tiada rancangan Olimpik

Lebih 20,000 tiket telah dikeluarkan, dan 131 pemain datang dari 64 negara, katanya.

Tetapi beliau berkata pada masa ini “tiada perbincangan mengenai penyepaduan eSports dan permainan video tradisional sebenar ke dalam program Olimpik”.

“Saya fikir hari ini kita tidak berada pada tahap ini, kita tidak memikirkannya.”

Ada kemungkinan “sukan aktif maya” seperti berbasikal atau taekwondo boleh menjadi sebahagian daripada program Olimpik suatu hari nanti, katanya, sambil menambah “peluang seterusnya adalah LA (20)28, tetapi buat masa ini kami sedang meneroka perbincangan.”

Ramai dalam komuniti permainan bingung bahawa banyak tajuk permainan yang paling terkenal bukan sebahagian daripada acara itu.

Daripada permainan popular seperti permainan penembak orang pertama Counter-Strike dan DOTA 2permainan arena pertempuran, ia menampilkan 10 sukan simulasi, antaranya memanah, besbol, catur dan taekwondo.

Acara menembak akan melibatkan mereka yang digemari di seluruh dunia Fortnitetetapi dalam versi tanpa bunuh-atau-dibunuh Battle Royale mod.

Pereira menolak penyertaan permainan penembak orang pertama dalam acara akan datang kerana promosi keganasan bertentangan dengan nilai Olimpik.

“Bagi kami, terdapat had yang jelas bahawa orang pertama menembak tidak akan disepadukan ke dalam persaingan kami. Kita boleh faham bahawa persepsi boleh berbeza tetapi kita tidak boleh mempunyai permainan ini mempromosikan nilai Olimpik,” katanya.

Di dewan pameran, pengunjung yang memakai set kepala berdebat dengan lawan animasi dalam Taekwondo maya manakala yang lain mencuba permainan menari dan simulasi perlumbaan.

“Ia sangat mengujakan,” kata pensyarah sains sukan dan peminat eSports Raymond Wang, menarik nafasnya selepas mencuba simulator kanu.

“Saya dapat melihat banyak permainan menarik dan dapat bermain juga. Jadi ia agak menyeronokkan.”

Wang menyeru IOC untuk mempertimbangkan semula termasuk permainan seperti Counter-Strike dan Mobile Legends dalam acara akan datang.

“Kami memang melihat beberapa unsur keganasan… tetapi jenis semangat persaingan, kerja berpasukan, dan sudah tentu, jenis strategi yang melampaui permainan ini sebenarnya adalah selari dengan senario permainan tipikal untuk jenis sebenar. sukan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment