Minggu couture Paris menepis rusuhan dengan permulaan Surrealist

Donna

PARIS, 3 Julai — Pertunjukan inspirasi artis dari Schiaparelli membuka minggu haute couture Paris hari ini, mengurangkan kebimbangan bahawa pertunjukan fesyen perlu dibatalkan kerana lima malam rusuhan di seluruh Perancis.

Label Perancis Celine membatalkan persembahannya pada hari Ahad (diadakan di luar kalendar rasmi) kerana pergolakan yang dicetuskan oleh polis membunuh seorang remaja minggu lalu.

Tetapi dengan keganasan yang semakin surut di sekitar ibu kota Perancis pada hujung minggu, persekutuan fesyen itu berkata ia tidak menjangkakan gangguan terhadap minggu couture, yang meraikan penghujung industri yang paling mahal dan dibuat khusus.

Di hadapan orang ramai termasuk penyanyi rap Cardi B, editor Vogue Anna Wintour dan pelakon Gwendoline Christie, Schiaparelli mendapat banyak perkara dengan apa yang digambarkan sebagai “tafsiran Surrealist tentang almari penting wanita”.

Salah satu reka bentuk dicipta dengan melukis tangan badan wanita mengikut gaya artis Lucian Freud dan kemudian memindahkannya ke stoking badan sutera.

Kardigan dan skirt yang diperbuat daripada kepingan cermin yang pecah telah diilhamkan oleh pengukir Jack Whitten, dan terdapat anggukkan kepada Sarah Lucas, Joan Miro dan Salvador Dali — meminjam warna-warna cerah lukisan matahari terbitnya yang herot.

Pereka jenama Daniel Roseberry telah mengawasi rombakan pada jenama yang telah lama wujud itu, dan menyebabkan sensasi media pada pertunjukan terakhirnya dengan kepala haiwan palsu yang dipamerkan oleh orang seperti Kylie Jenner.

Hari ini juga akan menyaksikan pertunjukan Christian Dior dan pereka AS Thom Browne yang pertama sebagai sebahagian daripada minggu couture.

Seorang lagi debutan ialah Charles de Vilmorin yang berusia 26 tahun, yang akan membuat persembahan untuk jenamanya sendiri selepas tempoh singkat sebagai pengarah artistik Rochas. “Saya sangat gembira dapat melalui semua ini dan melakukan persembahan pertama saya,” kata lelaki Perancis itu kepada AFP.

Seorang model mempersembahkan hasil ciptaan Georges Hobeika semasa Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 3 Julai 2023. — Gambar AFP

Seorang model mempersembahkan ciptaan oleh Georges Hobeika semasa Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 3 Julai 2023. — Gambar AFP

wang Saudi

Ciri dominan musim fesyen di Paris ini ialah perbelanjaan mewah oleh Arab Saudi ketika ia cuba menubuhkan industri fesyennya sendiri.

Couturier Mohammad Ashi bakal menjadi pereka Saudi pertama yang ditunjukkan sebagai sebahagian daripada senarai couture rasmi dengan label eponimnya.

Terdapat beberapa acara sepanjang minggu pakaian lelaki dan couture untuk memperkenalkan pendatang baru dari kerajaan, termasuk pesta koktel di hotel Ritz hari ini.

Ashi menjadi kegemaran selebriti buat sementara waktu, memakai pakaian seperti Ratu Rania Jordan, Penelope Cruz dan bintang filem baharu Indiana Jones, Phoebe Waller-Bridge, yang memakai salah satu ciptaannya ke tayangan perdana London minggu lalu.

Arab Saudi telah mengepam berbilion-bilion ke dalam segala-galanya dari filem hingga bola sepak sebagai sebahagian daripada perubahan sosial radikal yang diawasi oleh pemerintah de facto Putera Mahkota Mohammad Bin Salman.

Rakan kouturi Stephane Rolland mempersembahkan koleksi terbaharunya pada hari Selasa, didedikasikan kepada penyanyi legenda Maria Callas di Opera Garnier, tempat dia sering membuat persembahan.

Ia akan difilemkan oleh pengarah veteran Perancis Claude Lelouch untuk filem seterusnya.

Rolland berkata adalah penting untuk menggabungkan fesyen dan bentuk seni lain.

“Ia sangat penting dalam profesion kami. Saya mendapati bahawa dari semasa ke semasa ia tidak mempunyai sedikit penghalusan. Wang bukanlah segala-galanya,” katanya kepada AFP. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment