Milan Kundera, pengarang Czech ‘The Unbearable Lightness of Being’, meninggal dunia pada usia 94 tahun

Donna

PARIS, 12 Julai — Milan Kundera, pengarang Ringan Makhluk Yang Tak Tertanggung novel-novel gelap dan provokatifnya yang menyelidiki enigma keadaan manusia, telah meninggal dunia, kata jurucakap Perpustakaan Milan Kundera di bandar asalnya di Brno pada hari Rabu. Dia berumur 94 tahun.

“Malangnya saya boleh mengesahkan bahawa Encik Milan Kundera meninggal dunia semalam (Selasa) selepas sakit berpanjangan,” katanya kepada AFP.

Melalui satira dan prosa puitisnya yang bercirikan Kundera telah berusaha untuk meluahkan semua yang menarik dan tidak masuk akal tentang kehidupan, menggunakan pengalamannya sendiri dilucutkan kewarganegaraan Czechnya kerana perbezaan pendapat.

Kehidupan, katanya dalam karya kritikannya Seni Novel (1986), “adalah perangkap yang selalu kita ketahui: kita dilahirkan tanpa diminta, terkunci dalam tubuh yang tidak pernah kita pilih, dan ditakdirkan untuk mati.”

Pemberontak muda

Kundera dilahirkan pada 1 April 1929, di bandar Brno, yang pada masa itu adalah Czechoslovakia. Bapanya seorang pemain piano terkenal.

Dia belajar di Prague, di mana dia menyertai Parti Komunis, menterjemah penyair Perancis Apollinaire dan menulis puisinya sendiri.

Dia juga mengajar di sekolah filem di mana pelajarnya termasuk pengarah bakal pemenang Oscar Milos Forman.

Walaupun dia mengaku setia kepada komunisme, semangat bebas tulisan Kundera tidak lama kemudian membawanya ke dalam masalah.

Dia dipecat daripada parti itu pada 1950, menyertai semula pada 1956 dan dipecat kali kedua pada 1970 selepas gerakan reformasi Musim Bunga Prague — di mana dia dilihat memainkan peranan — dihancurkan.

Dikunci

Novel pertama Kundera Jenaka itusebuah karya humor gelap tentang negara satu parti yang diterbitkan pada tahun 1967, membawa kepada pengharaman penulisannya di Czechoslovakia sementara juga menjadikannya terkenal di tanah airnya.

Pada tahun 1975, dia dan isterinya Vera pergi ke buangan di Perancis, di mana dia bekerja selama empat tahun sebagai penolong profesor di Universiti Rennes. Mereka telah dilucutkan kewarganegaraan Czech mereka pada tahun 1979.

Di rumah angkatnya, di mana dia menjadi warganegara pada tahun 1981, reputasi dan kejayaannya berkembang apabila terjemahan novelnya muncul, seperti Kehidupan di Tempat Lain (1973) berlatarkan Czechoslovakia tentang seorang penyair yang terperangkap oleh rejim Komunis.

Buku Ketawa dan Lupa (1979) secara main-main meneroka melalui tujuh naratif yang saling berkaitan sifat melupakan dalam politik, sejarah dan kehidupan seharian.

Novel itu “cemerlang dan asli,” kata The New York Times pada tahun 1980, “ditulis dengan kesucian dan kecerdasan yang menjemput kami secara langsung; ia juga pelik, dengan keanehan yang mengunci kami.”

Kundera adalah seorang pengarang “terpesona dengan seks, dan terdedah kepada tiba-tiba, jika anggun, melompat ke dalam autobiografi, ruminasi abstrak, dan sejarah Czech baru-baru ini,” kata Masa pengulas, John Updike.

Setakat ini karyanya yang paling terkenal, Ringan Makhluk yang Tak Tertanggung telah diterbitkan pada tahun 1984 dan bertukar menjadi sebuah filem yang dibintangi oleh Juliette Binoche dan Daniel Day-Lewis pada tahun 1987.

Novel ini adalah kisah moral tentang kebebasan dan keghairahan, pada tahap individu dan kolektif, yang menentang Musim Bunga Prague dan akibatnya dalam buangan.

Tak nak balik?

Pengkritik Kundera berkata dia membelakangkan rakan-rakan Czech dan penentangnya selepas dia dibuang ke Perancis.

Pada 2008, sebuah majalah Czech menuduhnya sebagai pemberi maklumat polis di bawah pemerintahan Komunis, yang dinafikannya sebagai “pembohongan tulen”.

Pada 2013, Kundera menerbitkan novel pertamanya selepas berehat selama 13 tahun.

Perayaan Tidak Pentingkira-kira lima rakan di Paris, menerima ulasan bercampur-campur, dengan Atlantik mencatatkan “ironi yang hampir tidak dapat ditembusi” dan Penjaga menganggapnya sebagai “busuk”.

“Apa yang Kundera beritahu kami nampaknya kurang relevan”, kata The New York Times. “Anda pasti tertanya-tanya bagaimana evolusinya jika dia tinggal, atau tinggal lebih lama, di Czechoslovakia.”

Pada 2019, Republik Czech memulihkan kewarganegaraannya dan pada 2023 Perpustakaan Milan Kundera dibuka di kampung halamannya di Brno. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment