Microsoft akan menawarkan beberapa produk keselamatan percuma selepas kritikan

Donna

WASHINGTON, 20 Julai — Microsoft Corp sedang mengembangkan rangkaian alat keselamatan percumanya untuk pelanggan, kata syarikat perisian itu semalam, berikutan kritikan bahawa ia mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk melindungi diri mereka daripada kesilapan Microsoft.

Langkah itu berikutan penggodaman peringkat tinggi yang membenarkan pengintip China mencuri e-mel daripada pegawai kanan AS — dan aduan daripada pakar keselamatan dan penggubal undang-undang terhadap pembayaran untuk alatan

Dalam catatan blog yang diterbitkan semalam, Microsoft berkata ciri lanjutan dalam suite pengauditan Microsoft — yang ia panggil Microsoft Purview — akan tersedia kepada semua pelanggan “dalam beberapa bulan akan datang.”

Walaupun tidak mencukupi untuk menghalang penggodaman sendiri, alatan pengauditan digital adalah penting untuk membantu organisasi mengetahui sama ada penceroboh berada dalam rangkaian mereka, cara mereka masuk dan cara mengeluarkan mereka.

Amalan Microsoft sebelum ini mengecaj untuk versi lanjutan alat tersebut telah mendapat kritikan meluas, terutamanya berikutan penggodaman yang didedahkan baru-baru ini di Jabatan Negeri dan Perdagangan AS. Penggodaman itu – yang diakui Microsoft kemudiannya adalah disebabkan oleh pelanggaran dan kelemahan pengekodan – hanya ditemui kerana salah seorang mangsa melihat anomali semasa menyemak log digital mereka.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan bersama catatan blog Microsoft, pegawai Agensi Keselamatan Siber dan Infrastruktur Eric Goldstein berkata bahawa “semua orang menang” apabila alat keselamatan disediakan secara percuma.

Mengecas untuk alat tersebut “adalah resipi untuk keterlihatan yang tidak mencukupi untuk menyiasat insiden keselamatan siber,” kata Goldstein. — Reuters

Related Post

Leave a Comment