Meta membuka model AI kepada penggunaan komersil, melemparkan pasaran yang baru lahir ke dalam fluks

Donna

NEW YORK, 19 Julai — Meta mengeluarkan versi komersial model kecerdasan buatan sumber terbukanya Llama, kata syarikat itu semalam, memberikan syarikat pemula dan perniagaan lain alternatif percuma yang berkuasa kepada model proprietari mahal yang dijual oleh OpenAI dan Google.

Versi baharu model itu, yang dipanggil Llama 2, akan diedarkan oleh Microsoft melalui perkhidmatan awan Azure dan akan dijalankan pada sistem pengendalian Windows, kata Meta dalam catatan blog, merujuk kepada Microsoft sebagai “rakan kongsi pilihan kami” untuk keluaran itu.

Model itu, yang sebelum ini disediakan Meta hanya untuk memilih ahli akademik untuk tujuan penyelidikan, juga akan disediakan melalui muat turun terus dan melalui Perkhidmatan Web Amazon, Wajah Memeluk dan penyedia lain, menurut catatan blog dan catatan Facebook berasingan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg .

“Sumber terbuka memacu inovasi kerana ia membolehkan lebih ramai pembangun membina dengan teknologi baharu,” tulis Zuckerberg. “Saya percaya ia akan membuka lebih banyak kemajuan jika ekosistem lebih terbuka.”

Menjadikan model secanggih Llama tersedia secara meluas dan percuma untuk dibina oleh perniagaan di atas mengancam untuk menaikkan penguasaan awal yang ditubuhkan dalam pasaran baharu untuk perisian AI generatif oleh pemain seperti OpenAI, yang disokong oleh Microsoft dan modelnya telah ditawarkan kepada pelanggan perniagaan melalui Azure .

Llama pertama sudah pun berdaya saing dengan model yang memperkasakan OpenAI’s ChatGPT dan Google’s Bard chatbot, manakala Llama baharu telah dilatih pada 40 peratus lebih data daripada pendahulunya, dengan lebih daripada 1 juta anotasi oleh manusia untuk memperhalusi kualitinya. output, kata Zuckerberg.

“Llama Komersial boleh menukar gambar,” kata Amjad Masad, ketua eksekutif di platform pembangun perisian Replit, yang berkata lebih daripada 80 peratus projek di sana menggunakan model OpenAI.

“Sebarang peningkatan tambahan dalam model sumber terbuka memakan bahagian pasaran model sumber tertutup kerana anda boleh menjalankannya dengan murah dan kurang bergantung,” kata Masad.

Pengumuman itu mengikuti rancangan pesaing awan terbesar Microsoft, Google dan Amazon Alphabet, untuk memberi pelanggan perniagaan pelbagai model AI untuk dipilih.

Amazon, sebagai contoh, ialah akses pemasaran kepada Claude — AI daripada syarikat permulaan berprofil tinggi Anthropic — sebagai tambahan kepada keluarga model Titannya sendiri. Google, begitu juga, telah berkata ia merancang untuk menjadikan Claude dan model lain tersedia kepada pelanggan awannya.

Sehingga kini, Microsoft telah memberi tumpuan untuk menyediakan teknologi daripada OpenAI di Azure.

Ditanya mengapa Microsoft akan menyokong tawaran yang mungkin merendahkan nilai OpenAI, jurucakap Microsoft berkata memberi pilihan kepada pembangun dalam jenis model yang mereka gunakan akan membantu memperluaskan kedudukannya sebagai platform awan yang digunakan untuk kerja AI.

Memo dalaman

Bagi Meta, ekosistem sumber terbuka yang berkembang pesat bagi teknologi AI yang dibina menggunakan modelnya boleh menghalang rancangan pesaing untuk memperoleh hasil daripada teknologi proprietari mereka, yang nilainya akan hilang jika pembangun boleh menggunakan sistem sumber terbuka yang sama berkuasa secara percuma.

Memo dalaman Google yang bocor bertajuk “Kami tidak mempunyai parit, dan begitu juga OpenAI” menerangi dunia teknologi pada bulan Mei selepas ia meramalkan senario sedemikian.

Meta juga bertaruh bahawa ia akan mendapat manfaat daripada kemajuan, pembetulan pepijat dan produk yang mungkin berkembang daripada modelnya menjadi lalai utama untuk inovasi AI, seperti yang telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu dengan rangka kerja AI sumber terbuka yang diterima pakai secara meluas. PyTorch.

Sebagai sebuah syarikat media sosial, Zuckerberg memberitahu pelabur pada bulan April, Meta mempunyai lebih banyak keuntungan dengan cara penyumberan ramai yang berkesan untuk mengurangkan kos infrastruktur dan memaksimumkan penciptaan alat yang dihadapi pengguna baharu yang mungkin menarik orang ramai ke perkhidmatan yang disokong iklannya berbanding dengan mengecas untuk akses kepada modelnya.

“Tidak seperti beberapa syarikat lain di angkasa lepas, kami tidak menjual perkhidmatan pengkomputeran awan di mana kami cuba mengekalkan infrastruktur perisian berbeza yang kami bina proprietari,” kata Zuckerberg.

“Bagi kami, adalah lebih baik jika industri menyeragamkan alat asas yang kami gunakan dan oleh itu kami boleh mendapat manfaat daripada penambahbaikan yang dilakukan oleh orang lain.”

Melepaskan Llama ke alam liar juga mendatangkan risiko, walau bagaimanapun, kerana ia meningkatkan kemudahan pelakon yang tidak bertanggungjawab boleh membina produk tanpa mengambil kira kawalan keselamatan.

Pada bulan April, penyelidik Stanford telah menurunkan chatbot yang telah mereka bina dengan harga AS$600 menggunakan versi model Llama pertama selepas ia menghasilkan teks yang tidak menyenangkan.

Eksekutif meta berkata mereka percaya keluaran awam teknologi sebenarnya mengurangkan risiko keselamatan dengan memanfaatkan kebijaksanaan orang ramai untuk mengenal pasti masalah dan membina daya tahan ke dalam sistem.

Syarikat itu juga mengatakan ia telah meletakkan dasar “penggunaan yang boleh diterima” untuk Llama komersial yang melarang “kes penggunaan tertentu,” termasuk keganasan, keganasan, eksploitasi kanak-kanak dan aktiviti jenayah lain. — Reuters

Related Post

Leave a Comment