Meta melancarkan Benang saingan Twitter – tetapi tidak di Eropah

Donna

WASHINGTON, 6 Julai — Facebook raksasa Meta secara rasmi akan melancarkan Threads, saingan berasaskan teksnya kepada Twitter, hari ini—tetapi pelepasannya di Eropah telah ditangguhkan atas kebimbangan peraturan.

Threads akan menjadi saingan terbesar kepada Twitter milik Elon Musk, yang telah menyaksikan beberapa siri pesaing berpotensi muncul tetapi belum lagi menggantikan salah satu syarikat media sosial yang paling ikonik, walaupun menghadapi perjuangan yang epik.

Sebuah laman web induk berkata pelancaran Mark Zuckerberg’s Threads dimajukan kepada 2300 GMT Rabu (7 pagi waktu Malaysia hari ini) selepas ia pada mulanya dirancang pada 1400 GMT pada Khamis.

Aplikasi itu akan diperkenalkan sebagai spin-off Instagram, memberikannya khalayak terbina dalam lebih daripada dua bilion pengguna dan dengan itu melepaskannya daripada cabaran untuk bermula dari awal.

“Ia semudah itu: jika pengguna Instagram dengan bilangan pengikut yang ramai seperti Kardashian atau Bieber atau Messi mula menyiarkan pada Thread dengan kerap, platform baharu boleh berkembang pesat,” kata penganalisis kewangan strategik Brian Wieser di Substack.

Zuckerberg difahamkan secara meluas akan mengambil kesempatan daripada pemilikan Twitter yang huru-hara Musk untuk menolak produk baharu itu, yang diharapkan syarikat itu akan menjadi saluran komunikasi baharu untuk selebriti, syarikat dan ahli politik.

Kedua-dua lelaki itu dikenali sebagai musuh ketat – malah menawarkan untuk bertemu antara satu sama lain dalam sangkar pertempuran untuk bergelut.

Ini berlaku selepas seorang eksekutif Meta dilaporkan memberitahu pekerja bahawa Threads akan menjadi seperti Twitter, tetapi “dijalankan secara waras”.

Di bawah Musk, Twitter telah menyaksikan penyederhanaan kandungan dikurangkan kepada minimum dengan gangguan dan keputusan terburu-buru mencemarkan reputasi tapak dengan selebriti dan pengiklan utama, yang kebanyakannya telah melarikan diri.

Musk mengupah eksekutif pengiklanan Linda Yaccarino untuk mengamankan kapal itu, tetapi dia tidak terlepas dari keinginannya.

Taikun Tesla itu berkata minggu lalu bahawa dia memotong akses ke Twitter dalam apa yang disebutnya sebagai langkah sementara untuk menghalang syarikat AI daripada “mengikis” tapak untuk melatih teknologi mereka.

Musk kemudiannya menimbulkan kemarahan penggemar Twitter yang paling setia dengan mengisytiharkan bahawa akses kepada produk TweetDecknya – yang membolehkan pengguna melihat aliran tweet yang pantas sekali gus – adalah untuk pelanggan yang membayar sahaja.

‘Kualiti, bukan kuantiti’

Pemilik utas Meta juga mempunyai ramai pengkritik, terutamanya di Eropah, dan walaupun pangkalan pengguna Instagram yang besar, mereka boleh memperlahankan pembangunan tapak.

Syarikat yang dahulunya dikenali sebagai Facebook dikritik terutamanya kerana pengendalian data peribadinya – garis keturunan utamanya untuk iklan yang disasarkan yang membantunya mengaut keuntungan berbilion dolar setiap suku tahun.

Menurut sumber yang rapat dengan perkara itu, kebimbangan kawal selia akan menangguhkan pelancaran Threads di Kesatuan Eropah, di mana Meta akan tertakluk kepada undang-undang baharu yang dipanggil Akta Pasaran Digital (DMA), yang menetapkan peraturan ketat untuk syarikat internet terbesar di dunia. .

Satu peraturan mengehadkan platform daripada memindahkan data peribadi antara produk, seperti yang mungkin berlaku antara Threads dan Instagram.

Meta telah ditangkap kerana melakukan perkara itu selepas ia membeli aplikasi pemesejan WhatsApp, dan pengawal selia Eropah akan sentiasa berjaga-jaga untuk memastikan syarikat itu tidak berbuat demikian dengan Threads.

Satu lagi idea asal untuk Threads, menjadikannya saling beroperasi dengan saingan Twitter lain seperti Mastodon, dilaporkan juga ditahan buat masa ini, tetapi tidak ditinggalkan.

“Tidak lama lagi, anda akan dapat mengikuti dan berinteraksi dengan orang pada platform fediverse lain, seperti Mastodon,” kata tangkapan skrin daripada Threads, kini telah diturunkan, menurut Tech Crunch.

Apa yang dipanggil fediverse akan melihat platform berbeza dari semua jenis dan saiz membolehkan untuk berkomunikasi antara satu sama lain, dalam cabaran kepada gergasi.

Zizi Papacharissi, seorang profesor komunikasi di University of Illinois Chicago, berkata bahawa trend yang muncul untuk media sosial lebih tertumpu kepada mewujudkan komuniti dan kurang pada pertumbuhan.

“Syarikat perlu berfikir keras tentang berapa banyak yang mereka mahu berkembang untuk kekal menarik kepada pengguna, dan seterusnya, berjaya dan menguntungkan. Pengguna semakin mengejar kualiti, bukan kuantiti,” katanya memberi amaran. — AFP

Related Post

Leave a Comment