Messi ditetapkan untuk penampilan sulung 21 Julai, Miami merancang pembelian ‘3-5’

Donna

MIAMI, 21 Jun ― Inter Miami menyasarkan penampilan sulung pada 21 Julai untuk pemain superstar Lionel Messi ketika kelab itu merancang untuk memperkukuh skuad dengan seramai lima pemain baharu, kata pemilik Jorge Mas.

Dalam temu bual dengan Miami Herald yang diterbitkan semalam, Mas berkata Messi berkemungkinan akan bermain perlawanan pertamanya untuk Inter menentang pasukan Mexico, Cruz Azul dalam pertandingan Piala Liga serantau.

Kapten Argentina, Messi mengesahkan pada 7 Jun bahawa dia merancang untuk menyertai Major League Soccer selepas menamatkan tempoh dua tahun bersama Paris Saint-Germain.

Perjanjian itu masih belum dimuktamadkan, tetapi Herald, memetik sumber yang mengetahui tentang rundingan itu, berkata Messi menyertai perjanjian dua setengah tahun bernilai sehingga AS$60 juta (RM279 juta) setahun.

Perjanjian itu juga termasuk pegangan ekuiti di Miami “selepas tamat hari bermainnya,” kata laporan Herald.

Sementara itu, Mas memberitahu akhbar bahawa kontrak Messi akan mematuhi peraturan senarai MLS.

“Tiada kategori atau apa-apa yang diubah untuk memasukkan Lionel Messi ke dalam senarai Inter Miami,” katanya.

Mas berkata, ketibaan Messi di MLS akan menjadi “detik penting” untuk sejarah bola sepak di Amerika Syarikat.

“Saya fikir akan sentiasa ada sebelum dan selepas Messi apabila kita bercakap mengenai sukan itu di Amerika Syarikat,” kata Mas.

“Saya mempunyai kepercayaan yang sangat kuat bahawa kita boleh mencipta di Amerika Utara dan Amerika Syarikat jika bukan liga terhebat, salah satu daripada dua liga terbaik di dunia. Saya tidak boleh terlalu menekankan magnitud pengumuman ini.

“Mempunyai pemain terhebat dunia di sini adalah sesuatu yang penting untuk liga kami, dan untuk ekosistem bola sepak di Amerika Syarikat. Lionel Messi akan datang ke negara ini untuk memenangi piala dan membuat perubahan.

“Saya rasa menjadi tanggungjawab saya dan rakan kongsi saya dalam liga, pemilik lain, untuk merebut masa ini.”

Miami pula dilaporkan secara meluas sedang berbincang untuk membawa bekas rakan sepasukan Messi di Barcelona, ​​Sergio Busquets ke Florida. Mas tidak akan mengulas mengenai keadaan rundingan dengan Busquets, dan tidak akan menamakan pemain lain – seperti Jordi Alba, Luis Suarez dan Angel di Maria – yang semuanya telah dikaitkan dengan Miami.

Bagaimanapun, Mas berkata kelab itu menjangkakan membuat antara tiga hingga lima pemain tambahan.

“Kami telah menyediakan senarai kami untuk ketibaan Messi pada ’23, jadi kami meninggalkan sejumlah besar fleksibiliti,” kata Mas kepada Herald.

“Kami akan membuat pembelian tambahan semasa jendela musim panas, lebih daripada jangkaan orang ramai… Saya boleh katakan kami berpotensi membuat antara tiga dan lima pemain.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment