Messi dan Busquets tidak berpindah ke Miami untuk bercuti, kata Martino

Donna

MIAMI, 30 Jun — Jurulatih Inter Miami yang baru dilantik Gerardo Martino berkata tidak timbul persoalan mengenai Lionel Messi dan Sergio Busquets berpindah ke Florida Selatan untuk berehat di South Beach.

Sebaliknya, kata pemain Argentina itu yang dilantik pada hari Rabu, pasangan itu akan datang ke Miami untuk memperebutkan gelaran.

Martino, bekas jurulatih Messi bersama Barcelona dan Argentina, berkata dia telah bercakap dengan pemenang Ballon d’Or tujuh kali dan bekas pemain tengah Sepanyol, Busquets mengenai perpindahan mereka ke kelab Major League Soccer itu.

“Kadang-kadang di dunia kita anda mengaitkan Amerika Syarikat dan Miami dengan cuti. Dan bukan itu. Mereka datang untuk bertanding,” katanya pada sidang media semalam.

“Mereka datang daripada memenangi gelaran dunia, kejuaraan liga Sepanyol. Mereka tidak akan berehat. Mereka akan bertanding kerana ia ada dalam darah mereka,” katanya.

Martino mengambil alih Miami dengan pasukan tercorot Persidangan Timur setelah tewas tujuh perlawanan terakhir mereka. Mereka berada di kedudukan ke-27 daripada 29 kelab di MLS.

Bekas jurulatih Mexico dan Atlanta United itu berkata masih ada peluang untuk menyelamatkan sesuatu daripada musim ini, bagaimanapun.

“Satu adalah untuk melihat sama ada kami boleh mara ke playoff. Pada masa ini ia kelihatan seperti regangan, tetapi selagi ada kemungkinan kami tidak boleh berhenti mencuba,” katanya.

“Kami berada di tempat yang baik dalam Piala Terbuka AS, dan kini terdapat kejohanan baharu, Piala Liga, yang akan kami sasarkan. Selepas itu, matlamatnya adalah untuk membina untuk 2024,” tambah jurulatih yang dikenali sebagai ‘Tata’ itu.

Pengarah Sukan Chris Henderson berkata kelab itu akan membuat lebih banyak perubahan kepada skuad mereka dalam beberapa minggu akan datang

“Mari lewat Ogos kita akan melihat penampilan yang berbeza. Ini akan memberi peluang kepada Tata dan kakitangannya untuk bekerjasama dengan pemain dengan cara yang baharu.

“Rasanya seperti permulaan baharu untuk kelab dan kami akan melakukan segala yang kami mampu untuk meningkatkan kedudukan demi perlawanan,” tambahnya.

Martino memenangi Piala MLS pada 2018 bersama Atlanta United dan berkata dia sedar apa yang menantinya dalam liga Amerika Utara.

“Saya melihat liga yang sentiasa berkembang, liga yang mempunyai banyak peraturan, tetapi ia sangat jelas,” katanya.

“Ia sangat tahap untuk semua pasukan, sistem belanjawan dan draf membolehkan semua pasukan pada mulanya mempunyai aspirasi yang sama.

“Saya suka kerumitan sejuk di satu tempat, hujan di tempat lain, kepanasan di tempat lain. Semua itu membuatkan anda sebagai jurulatih perlu memikirkan lebih daripada sekadar menguruskan apa yang berlaku di atas padang,” katanya.

Tetapi Martino percaya Messi akan mengubah MLS.

“Bahawa pemain terhebat dunia memutuskan untuk bermain dalam liga ini, jelas ia akan membuka senario pertumbuhan yang lebih hebat,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment