Mercedes memohon maaf kepada Russell kerana kesilapan kelayakan

Donna

BUDAPEST, 23 Julai — Mercedes memohon maaf kepada George Russell semalam selepas kesilapan kelayakan menyebabkan penunggang tiang Grand Prix Hungary tahun lalu merosot di tempat ke-18 dalam petak Formula Satu.

Russell adalah mangsa dalam format baharu yang bertujuan untuk mengurangkan bilangan tayar yang diangkut ke perlumbaan, dengan pemandu perlu menggunakan kompaun keras pada fasa pertama, medium dalam fasa kedua dan kemudian lembut untuk 10 teratas.

Warga Britain itu cuba mencipta ruang dalam barisan kereta untuk pusingan terakhir dalam fasa pertama tetapi akhirnya tewas apabila saingan melepasinya di selekoh terakhir.

Rakan sepasukan Lewis Hamilton layak di petak pertama, juara dunia tujuh kali pertama sejak 2021.

“Kami membuat kesilapan dengan George. Kami sepatutnya meletakkan dia dalam kedudukan yang lebih baik di landasan dan kami telah meminta maaf kepadanya untuk itu,” kata bos pasukan Toto Wolff.

“Ada perjanjian budiman bahawa anda tidak memintas antara satu sama lain kerana masa semakin suntuk. Dia mempunyai beberapa kereta bergerak di hadapannya dan itu jelas menjejaskan pusingan terakhirnya.”

Pengarah kejuruteraan tepi landasan Andrew Shovlin berkata pasukan itu “mengecewakan George dengan cara kami mengendalikan sesinya”.

“Ia tidak cukup baik dan kami akan menyemak dan melihat bagaimana kami boleh menambah baik,” kata Shovlin. “Ia jelas sangat mengecewakan apabila kami melihat janji kereta itu dan dia tidak mendapat peluang untuk berlari bersih.”

Russell berkata kereta itu terasa hebat, tetapi dia ketinggalan tiga persepuluh sebelum dia sempat membelok satu.

“Sangat kecewa kerana kami tidak perlu mengambil begitu banyak risiko…kereta itu lebih daripada cukup pantas untuk sampai ke Q2 atau Q3,” tambahnya.

Russell berkata apa yang dipanggil ‘perjanjian lelaki’ bukanlah satu isu.

“Anda semua perlu memikirkan tentang diri anda pada satu ketika. Terdapat begitu banyak kereta di landasan. Saya faham kenapa beberapa kereta melakukannya,” katanya. “Anda mempunyai (Alfa Romeo) Valtteri (Bottas) pada satu pusingan, disekat oleh enam kereta. Tetapi kita tidak sepatutnya berada di sana pada mulanya.

“Jika anda tidak melakukan perkara yang betul, anda akan dihukum dan kami pasti dihukum.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment