‘Menyelesaikan masalah di rumput’: Swiatek melihat ke hadapan untuk Wimbledon dengan kemenangan pembukaan

Donna

BERLIN, 27 Jun ― Dengan sebelah mata pada Wimbledon bulan depan, pemain nombor satu dunia Iga Swiatek bangkit dari ketinggalan untuk memenangi perlawanan pertamanya di gelanggang rumput musim ini di Bad Homburg semalam.

Beraksi pada kejohanan pemanas badan tradisional SW19 buat kali pertama, petenis Poland itu menewaskan pemain nombor 58 dunia Jerman, Tatjana Maria dalam tiga set 5-7, 6-2, 6-0.

Maria mematahkan Swiatek dua kali pada set pertama, mengambil kesempatan daripada beberapa kesilapan tanpa paksaan daripada Swiatek.

Pemenang Grand Slam empat kali itu bagaimanapun memperoleh ketenangannya sebelum set kedua, memenangi dua set seterusnya manakala hanya kehilangan dua perlawanan.

Swiatek jelas menantikan kejohanan Grand Slam Kelab All England minggu depan, yang bermula pada 3 Julai.

“Dia mempunyai gaya permainan yang berbeza,” kata Swiatek mengenai lawannya yang “licik”.

“Tetapi saya cukup gembira kerana saya dapat memahaminya, kerana saya rasa penyelesaian masalah di atas rumput adalah perkara yang paling penting.

“Saya benar-benar hanya mahu melihat ke hadapan dan memikirkan apa yang boleh saya ubah.

“Saya tahu saya mempunyai permainan untuk itu. Saya hanya perlu mencarinya sedikit.”

Swiatek mengucapkan terima kasih kepada peminat termasuk “ramai orang Poland seperti biasa” kerana membantu usahanya untuk kembali.

Swiatek yang berusia 22 tahun telah memenangi tiga daripada lima gelaran Grand Slam yang lalu, termasuk mempertahankan mahkota Terbuka Perancis pada awal Jun.

Walaupun bentuknya yang kuat, dia masih belum menunjukkan kekuatannya secara konsisten di atas rumput, dengan rekod kerjaya 7-5 di permukaan.

Markah terbaik Swiatek di Wimbledon ialah penampilan 2021 di pusingan keempat, setelah mara sekurang-kurangnya separuh akhir bagi setiap major lain.

Swiatek akan menentang Jil Teichmann dalam pusingan 16 terakhir.

Terdahulu pada hari Isnin, pilihan kelapan Varvara Gracheva menewaskan Jaqueline Cristian dalam set lurus manakala pilihan keempat, Mayer Sherif bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pemain Jerman Anna-Lena Friedsam.

Pilihan kelima Kanada, Bianca Andreescu mengatasi pertarungan tiga set yang sukar menentang Brit Sonay Kartal, manakala pilihan ketujuh dari Itali, Elisabetta Cocciaretto tersingkir di tangan pemain bukan pilihan dari Czech, Katerina Siniakova. ― AFP

Related Post

Leave a Comment